Ženy protestovali v Tunisku hore bez, hrozí im väzenie

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 14:31 • 2 min
Ženy protestovali v Tunisku hore bez, hrozí im väzenie

TUNIS - Trom Europánkam, ktoré v stredu v rámci protestu v Tunisku odhalili svoje poprsie, hrozí väzenie. Potvrdil to v piatok ich právnik.

slovakia

left justify in out

Súd sa prípadom členiek známeho feministického hnutia FEMEN bude zaoberať budúci týždeň. Dve Francúzky a jedna Nemka čelia obvineniam z "verejného poburovania a útoku na morálku", za čo im dokopy hrozí ročné väzenie. Svojím protestom, prvým v rámci arabského sveta, chceli vyjadriť podporu stíhanej mladej Tunisanke, ktorej taktiež hrozí trest odňatia slobody.

Tínedžerka je obvinená zo zneuctenia cintorína a hrozí jej dvojročný nepodmienečný trest. Pozornosť zahraničia i radikálnych saláfistov pritiahla v marci, keď na internetovej sociálnej sieti zverejnila svoju nahú fotografiu. Napriek tomu, že Tunisko patrí medzi najliberálnejšie arabské krajiny, po revolúcii spred dvoch rokov sa k moci dostala islamská strana a konzervatívne nálady sú tak v severoafrickej krajine na vzostupe. 

Zadržané ženy sú príslušníčkami feministického hnutia, ktoré vzniklo na Ukrajine a dnes sídli v Paríži. Jej členky sa v minulosti podobnými protestmi za demokraciu a práva žien preslávili už viackrát. Ich terčom sa stal aj ruský prezident Vladimir Putin, taliansky expremiér Silvio Berlusconi, bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn či ruský patriarcha Kirill.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies