Ženy podali žalobu na kanadský tribunál proti 'umeline' na MS

NETKY.SK • 2 Október 2014, 10:57 • 2 min
Ženy podali žalobu na kanadský tribunál proti 'umeline' na MS

TORONTO - Skupina futbalistiek na čele s Američankou Abby Wambachovou splnila hrozby a podala v Kanade žalobu proti plánom organizátorov usporiadať budúcoročné majstrovstvá sveta na umelej tráve.

slovakia

left justify in out

Hráčky sa obrátili na Ontárijský tribunál pre ochranu ľudských práv v Toronte, rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a kanadských organizátorov považujú za diskriminačné. Tvrdia, že mužský turnaj tejto úrovne by nedovolili hrať na inom ako prírodnom povrchu. Poukazujú na vysoké riziko zranenia, negatívny vplyv na hru a pohyb lopty.

 

Pod žalobou sú podpísané tiež Wambachovej kolegyňa z reprezentácie USA Alex Morganová, Nemka Nadine Angererová, Brazílčanka Fabiana da Silvová Simoesová a Španielka Verónica Boquetová. 

"Špičkové futbalistky, ktoré zastupujem, odmietajú pripustiť, aby bol ich milovaný šport degradovaný priamo pred ich očami. Žijeme v dobe, keď by ženy nemali viesť boj za rovnoprávnosť podmienok na futbalových majstrovstvách sveta, ale keď je to nutné, neustúpia. Veríme, že spravodlivosť a právo na rovnosť zvíťazia nad sexizmom a tvrdohlavosťou," uviedol právnik Hampton Dellinger.

 

FIFA tlaku hráčok nemieni podľahnúť a trvá na rozhodnutí odohrať šampionát na umelých trávnikoch. Riaditeľka FIFA pre ženské súťaže Tatjana Haenniová vyhlásila, že organizátori nemajú žiadnu alternatívu. "Hráme na umelom povrchu, plán B neexistuje," povedala. 

 

Na sociálnych sieťach protestujúce futbalistky podporili aj osobnosti iných športov a šoubiznisu, ako napríklad herec Tom Hanks či basketbalisti Kobe Bryant a Kevin Durant. Pridal sa aj brankár americkej reprezentácie Tim Howard. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies