Ženy obžalované z vraždy brata severokórejského vodcu popreli vinu

NETKY.SK • 2 Október 2017, 08:28 • 2 min
Ženy obžalované z vraždy brata severokórejského vodcu popreli vinu

KUALA LUMPUR - Dve ženy obžalované z otrávenia nevlastného brata vodcu Severnej Kórey na malajzijskom najvyššom súde popreli svoju vinu.

slovakia

left justify in out

Proces s nimi sa začal takmer osem mesiacov po vražde na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure, ktorá vyvolala diplomatický spor medzi Malajziou a KĽDR.

 

Indonézanka Siti Aisyahová (25) a Vietnamka Doan Thi Huong (28) sú obvinené z toho, že 13. februára na rušnom letisku v malajzijskej metropole potreli tvár Kim Čong-nama zakázanou nervovoparalytickou bojovou látkou VX, ktorá ho zabila za 20 minút. Obžalované tvrdia, že ich nahovorili na domnelý neškodný žart pre skrytú kameru.

 

Obe ženy sú jedinými podozrivými zadržanými v prípade vraždy, ktorou podľa juhokórejskej tajnej služby vyvrcholil päť rokov pripravovaný plán severokórejského vodcu Kim Čong-una zabiť svojho nevlastného brata, ktorého údajne nikdy nestretol.

 

Malajzijská polícia uviedla, že viacerí Severokórejčania podozriví zo zapletenia do vraždy opustili krajinu v deň útoku. Ďalším, ktorí sa ukryli na severokórejskom veľvyslanectve, umožnili odísť v rámci dohody o zmiernení napätia s Pchjongjangom, aj keď Malajziu rozhnevalo použitie chemickej zbrane na jej území.

 

Očakáva sa, že proces potrvá asi dva mesiace, obžalovaným ženám hrozí v prípade uznania viny trest smrti.

 

Kim Čong-nam, ktorý mal 45 alebo 46 rokov, bol najstarším synom bývalého severokorejského diktátora Kim Čong-ila. V minulosti bol považovaný za pravdepodobného nástupcu svojho otca, predpokladá sa však, že o jeho priazeň prišiel po tom, ako ho v roku 2001 prichytili na letisku v Japonsku, keď cestoval na falošný pas.

 

Kim Čong-nam žil roky v zahraničí a v čase smrti cestoval na severokórejský diplomatický pas pod nepravým menom. Hoci sa otvorene vyjadril proti dynastickej vláde svojej rodiny v izolovanej komunistickej krajine, nebol pokladaný za protivníka tamojšieho režimu ani sa zjavne nesnažil získať vplyv na svojho mladšieho brata.

 

Pchjongjang poprel akúkoľvek účasť na jeho vražde a dokonca ani nepriznal, že zabitým mužom je Kim Čong-nam. Tvrdil tiež, že obeť zomrela na infarkt, a obvinil Malajziu, že spolupracuje s Južnou Kóreou a ďalšími "nepriateľskými silami" pri zvaľovaní viny na Severnú Kóreu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona