Ženy nebudú môcť kandidovať v prezidentských voľbách v Iráne

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 08:44 • 2 min
Ženy nebudú môcť kandidovať v prezidentských voľbách v Iráne

TEHERÁN - V nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Iráne sa o najvyššiu sekulárnu funkciu v islamskom štáte nebudú môcť uchádzať osoby ženského pohlavia.

slovakia

left justify in out

Rozhodla o tom Rada strážcov, ktorá de facto vykonáva funkciu ústavného súdu. Podľa jej člena Mohammada Jazdího je dôvodom, že islamská ústava ženám "neumožňuje" kandidovať za prezidenta, cituje ho spravodajský portál britskej stanice BBC. Opozícia však tvrdí, že na takýto právny názor neexistuje opora v iránskej legislatíve. Ženy pritom môžu kandidovať v parlamentných voľbách a v iránskom zákonodarnom zbore niektoré z nich už teraz vykonávajú poslanecký mandát.

Voľby naplánované na 14. júna bude ostro sledovať celý svet, najmä však Západ. Uskutočnia sa štyri roky po druhom zvolení Mahmúda Ahmadínedžáda za iránskeho prezidenta. Podľa ústavy však už po tretí raz nemôže kandidovať. Jeho nástupca bude čeliť viacerým výzvam, a to najmä v oblasti ekonomiky. Tá je v zlom stave aj pre sankcie, ktoré na Irán uvalilo medzinárodné spoločenstvo pre jeho sporný jadrový program.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona