Ženy na internete nakupujú častejšie, ale muži viac minú

NETKY.SK • 17 December 2018, 10:43 • 2 min
Ženy na internete nakupujú častejšie, ale muži viac minú

BRATISLAVA - Celoročný obrat e-commerce na Slovensku dosiahol za minulý rok takmer jednu miliardu eur. Nakupovanie cez internet medziročne stúpa približne o 15 %. Z obsiahleho prieskumu Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) vyplýva, že ženy nakupujú na internete síce častejšie, ale muži minú viac peňazí.

slovakia

left justify in out

Z tých, ktorí nakupujú v internetových obchodoch, realizovalo za posledných 12 mesiacov desať a viac nákupov 28 % mužov a 34 % žien. V rozmedzí celkovej útraty do zhruba 500 eur ročne sa ženy vyrovnajú mužom, no muži častejšie realizujú nákupy. Navyše nemajú problém zaplatiť nad 1000 eur ročne. Viac v e-shopoch míňajú respondenti vo veku 25-34 rokov a vysokoškolsky vzdelaní nakupujúci. Podľa českej APEK bola priemerná útrata v e-shopoch v Nemecku 1037 eur ročne na osobu, vo Veľkej Británii 3000 eur a v Čechách necelých 400 eur na osobu ročne.

 

img

 

Na Slovensku sa podľa SAEC pohybuje útrata medzi 200 až 500 eur na osobu ročne.

Respondenti najviac v poslednom roku kupovali na internete oblečenie a obuv, knihy a produkty pre zdravie a krásu. Top trojka je tesne nasledovaná mobilmi a vstupenkami na udalosti. Medziročné porovnanie však ukazuje, že kategórie v top trojke majú klesajúci charakter.

Naopak, polepšila si kategória biela technika a domáce spotrebiče a nábytok, bytové zariadenie a doplnky, čo môže súvisieť aj s rozvojom výstavby.

Tradične silnou kategóriou je elektronika a na celkovom obrate sa podieľa takmer 50 %.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies