Ženy, ktoré zmenili svet

NETKY.SK • 4 Október 2017, 09:31 • 2 min
Ženy, ktoré zmenili svet

BRATISLAVA - Úžasné, krásne, inteligentné, inšpirujúce... Takéto a mnohé iné prívlastky majú ženy, ktoré určitým spôsobom ovplyvnili svet.

slovakia

left justify in out

Margaret Thatcher

Margaret bola prvá predsedníčka vlády vo Veľkej Británii. Od Sovietov si vyslúžila prezývku Železná lady. Do funkcie bola zvolená v čase, keď jej krajina prežívala ekonomický úpadok a kedy bolo nutné posilniť zahraničné vzťahy. Margaret Thatcher sa pustila do práce - takmer všetky kroky, ktoré vo funkcii urobila vyvolali vlnu odporu a tak je dodnes považovaná za najmenej obľúbenú premiérku ostrovnej krajiny. Avšak sa nedajú poprieť jej zásluhy počas vojny o Falklandy, kedy sa aj zdvihla jej obľúbenosť u verejnosti. Thatcher mala šťastie, že za ňou stála Konzervatívna strana, ktorá bola oveľa populárnejšia ako premiérka sama. Vo funkcii bola od roku 1979 až do roku 1990.

 

obrazok

 

Malala Júsufzaj

Jej heslo je: "Teroristi sa boja vzdelanosti." Sprevádza ju zhruba od jej jedenástich rokov, vtedy prvýkrát verejne vystúpila proti Talibanu, ktorý nechal v časti Pakistanu, odkiaľ Malala pochádza, zavrieť dievčenské školy. Verejným vystúpením však jej boj proti teroristom neskončil, pod pseudonymom začala publikovať svoje zápisky na BBC. V roku 2012 ozbrojenci Talibanu prepadli školský autobus, v ktorom išla a postrelili ju do hlavy a krku. Našťastie ale zraneniam nepodľahla. Bola prevezená do Veľkej Británie, kde žije dodnes. Za svoj boj za vzdelanie dievčat získala v roku 2014 Nobelovu cenu za mier a stala sa tak najmladšou nositeľkou tohto ocenenia.

 

obrazok

 

Rosie the Riveter

Rosie the Riveter je ikona predstavujúca všetky ženy, ktoré museli ísť počas druhej svetovej vojny pracovať do tovární, pretože muži boli na fronte a tak nemal kto udržiavať americký priemysel. Rosie sa stala symbolom feminizmu a ženskej sily, ktorá dokáže čokoľvek.

 

obrazok

 

Marilyn Monroe

Aj viac ako šesťdesiat rokov po smrti je stále ikonou krásy a neprekonateľným sexsymbolom. Ženskosť z nej len sálala a ona si toho bola dobre vedomá. Vedela si hrať s rečou tela a prihovárať zrovna tým smerom, ktorým bolo potrebné. Pod tým všetkým sa však skrýval skôr smútok. To však nič nemení na tom, že nás inšpiruje dodnes a stále je považovaná za "božskú Marilyn".

 

obrazok

 

Sheryl Sandberg

Prevádzková riaditeľka Facebooku, ktorá sa v roku 2012 stala prvou ženou v správnej rade Facebooku. Podľa časopisu Time je jednou zo 100 najvplyvnejších osobností sveta a časopis Forbes ju zaradil medzi najmocnejšie ženy planéty. Ovšem okrem toho je tiež mama a bohužiaľ aj vdova, manžel jej zomrel pred dvoma rokmi na zástavu srdca. S jeho smrťou sa vysporiadala rýchlejšie, než ostatní čakali a opäť sa ponorila do práce, pomáhalo jej to prekonať stratu. V roku 2013 vydala knihu "Oprite sa do toho", kde sa snaží odhaliť, prečo ženy, hoci s rovnakým vzdelaním, nemajú také šance ako muži. Bojuje za rovnaké pracovné podmienky pre obe pohlavia a pre ženy je veľkou inšpiráciou.

 

obrazok

 

Margaret Sanger

Margaret pochádzala z jedenástich detí, hoci jej matka bola tehotná osemnásťkrát. Toto a potom ešte práca v New Yorku v chudobnej nemocnici ju prinútilo premýšľať o možnostiach regulácie počatia. Vydala niekoľko publikácií zaoberajúcich sa touto témou, založila Americkú antikoncepčnú ligu a stála pri zrode Medzinárodnej federácie plánovaného rodičovstva. Jej metódou bola sterilizácia rizikových osôb.

 

obrazok

 

Coco Chanel

Nebyť tejto prvej dámy moderného štýlu obliekania, kto vie, či by sa na svete objavili napríklad "malé čierne". Z dámskych šatníkov vyhádzala korzety a ďalšie upäté kúsky a vymenila ich za voľnejšie strihy, ktoré mali zodpovedať slobodnej ženskej duši. Osvojila si aj pánsku módu a začala z nej elegantne tvoriť dámske kúsky, na svoje konto si pripísala aj košeľové šaty.

 

obrazok

 

Oprah Winfrey

Snáď žiadna žena na svete nemá v súčasnej dobe taký spoločenský vplyv ako práve ona. Na začiatku života si prešla sexuálnym zneužívaním v rodine, niekoľko útekov z domova, než nakoniec poslúchla svojho otca a začala študovať. Čoskoro ju zamestnali v televízii v správach, odkiaľ sa potom pomaly šplhala až k svojej vlastnej show. Jej relácia The Oprah Winfrey Show bola vysielaná prvýkrát 8. septembra 1986 a naposledy potom 25. mája 2011. Nebála sa odkryť tabuizované témy a mnoho ľudí vykonalo svoje osobné odhalenie práve u nej.

 

obrazok

 

Princezná Diana

Princezná Diana sa okrem iného venovala charite, slúžila ako VIP dobrovoľníčka u Medzinárodného červeného kríža v Angole, snažila sa upozorňovať na nebezpečnosť nášľapných mín, ktoré aj dlho po skončených vojnách mrzačia civilistov a predovšetkým deti. Verejnosťou bola často stavaná na piedestál a jej smrť pri autonehode z nej urobila hotovú mučenicu.

 

obrazok

 

J. K. Rowling

Keď mala 25 rokov jej zomrela matka, za manžela si vzala tyrana, ktorý ju bil, potratila, po úspešnom tehotenstve sa rozviedla a skončila s dcérou na podpore. Bola jej diagnostikovaná ťažká depresia a v tridsiatich chcela spáchať samovraždu. Nakoniec ale zmobilizovala všetku silu, ktorá sa niekde v kútiku duše ešte skrývala a začala písať. A to sa vyplatilo. Dnes je z Harryho Pottera, ktorého cez papier priviedla na svet, svetový fenomén, ktorý nemá obdobu. A Joanne K. Rowling si môže pripísať podiel na tom, že celá jedna generácia detí sa začala zaujímať o čítanie vo chvíli, keď vzťah k literatúre začal byť povážlivý.

 

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies