Ženu vytiahli nemeckí záchranári živú z trosiek po 104 hodinách

NETKY.SK • 10 Február 2023, 15:13 • 2 min
Ženu vytiahli nemeckí záchranári živú z trosiek po 104 hodinách

ANKARA - Nemeckí záchranári vytiahli v piatok v Turecku živú ženu z trosiek jej zrúteného domu, pod ktorými bola po ničivom pondelkovom zemetrasení uväznená 104 hodín. Ležala tam pod mŕtvym telom svojho manžela, informoval portál britského denníka The Guardian a agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Úspech záchranárov v meste Kirikhan v juhotureckej provincii Hatay vyvolal nadšenie prizerajúcich sa ľudí. Nemeckí záchranári opatrne položili 40-ročnú Turkyňu Zeynep Kahramanovú na nosidlá a niesli ju ponad rozbité kusy betónu a pokrútený kov. "Teraz verím na zázraky," povedal na mieste Steven Bayer, líder tímu nemeckej neziskovej organizácie Medzinárodné pátranie a záchrana (ISAR). "Vidíte ľudí plakať a objímať sa. Je to obrovská úľava, že táto žena vyviazla z takých podmienok vlastne v dobrom stave. Je to veľmi silná žena," dodal. Kahramanová je teraz v stabilizovanom stave.

 

Tímu záchranárov trvalo vyše 50 hodín, kým sa krvopotne prehrabali cez trosky až k žene, neúnavne postupovali centimeter po centimetri. Opatrne sa prerezávali cez betónové bloky, aby si k nej vytvorili úzku cestičku. Boli s ňou aj v kontakte cez malú šachtu, ktorou jej podávali vodu. Žena ležala pod telom mŕtveho manžela, ale blízko nej boli aj telá ďalších členov rodiny. Nemecká organizácia ISAR dokumentovala záchrannú akciu na Twitteri. Na jednom videu vidieť záchranára v červeno-žltej bunde, ako sa s Kahramanovou rozpráva cez malý otvor v sutinách. "Korkma," hovorí jej. V turečtine to znamená "neboj sa". Pri masívnom zemetrasení, ktoré v pondelok nadránom zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskej hranice, zahynulo vyše 22.000 ľudí, z nich takmer 19.000 v Turecku. Nádeje, že záchranári ešte nájdu ďalších preživších, rýchlo miznú, pretože podľa expertov šance zachrániť životy prudko klesajú po 72 hodinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies