Ženu pôvodne odsúdenú na trest smrti ukameňovaním prepustili z väzenia

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 07:25 • 2 min
Ženu pôvodne odsúdenú na trest smrti ukameňovaním prepustili z väzenia

DUBAJ - Iránku Sakíne Aštíaníovú, pôvodne odsúdenú na trest smrti ukameňovaním za cudzoložstvo, ktorej trest neskôr zmiernili na desať rokov za mrežami, prepustili na slobodu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ide o náhlu zmenu v tomto justičnom prípade, ktorý spustil niekoľkoročnú medzinárodnú kritiku dodržiavania ľudských práv v krajine. Podľa väzenských úradov bola Aštíaníovej pred niekoľkými týždňami udelená "priepustka" za dobré správanie.

      

Krok je znakom "zhovievavosti nášho náboženstva voči ženám", tvrdia príslušné úrady. Či je však prepustenie permanentné, nie je zatiaľ jasné. Aštíaníovú, matku dvoch detí, uznali za vinnú vo veci cudzoložstva a spolupáchateľstva pri vražde svojho manžela v roku 2005, o rok nato ju odsúdili na ukameňovanie.
      

Rozsudok tohto mimoriadne krutého spôsobu hrdelného trestu iránske súdy na naliehanie medzinárodného spoločenstva v roku 2010 znížili na desať rokov väzenia. Teherán však obvinenia ohľadom porušovania ľudských práv odmieta, argumentujúc, že sa iba riadi islamskými zákonmi, ktoré sú v krajine hlboko zakorenené.
      

Podľa predmetného zákona, ktorý v Iráne platí od islamskej revolúcie z roku 1979, sa cudzoložstvo môže potrestať ukameňovaním, pričom za zločiny ako vražda, znásilnenie, ozbrojená lúpež, odpadlíctvo od viery či pašovanie drog hrozí obesenie.
      

Európska únia (EÚ) označila pôvodný rozsudok nad Aštíaníovou za "barbarský", kým Vatikán žiadal pre ňu milosť a Brazília ponúkla odsúdenej žene azyl. Prípad prispel k zvýšeniu napätia medzi Iránom a Západom, prameniaceho zo sporného jadrového programu Teheránu, pripomína agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona