Ženu obvinili z členstva v IS, dievča z prípravy teroristického činu

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 18:14 • 2 min
Ženu obvinili z členstva v IS, dievča z prípravy teroristického činu

LONDÝN - Britská polícia dnes oznámila, že obvinila ženu z členstva v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a z podnecovania k terorizmu na internete. V ďalšom prípade zatkla 15-ročné dievča pre podozrenie z plánovania teroristického činu.

slovakia

left justify in out

Ženu z mesta Burton upon Trent v strednom Anglicku, ktorú zo zákonných dôvodov nemožno menovať, zatkli policajti protiteroristického útvaru na londýnskom letisku Heathrow vo februári po jej prílete z Turecka.
     

Polícia grófstva West Midlands uviedla, že ženu obvinili, že vlani v októbri zverejnila na Twitteri odkazy, ktoré podnecovali ľudí, aby páchali alebo pripravovali teroristické činy. Taktiež ju obvinili z členstva v zakázanej organizácii Islamský štát (IS).
     

Žena sa mala ešte dnes postaviť pred súd v Londýne, informovala tlačová agentúra Reuters.
     

Londýnska polícia dnes oznámila, že v rámci iného prípadu zatkla vo východnej časti metropoly 15-ročné dievča pre podozrenie z prípravy teroristických činov. V súčasnosti sa nachádza vo väzbe a čaká na vypočúvanie.
     

Podľa odhadov úradov odcestovalo približne 700 Britov do Sýrie alebo Iraku, pričom mnohí sa pridali k Islamskému štátu. V stredu polícia napríklad vyhlásila, že má obavy, že najnovšie sa na takúto cestu vydala 12-členná rodina.
     

Británia posilnila snahy zastaviť ľudí idúcich do spomínaných krajín alebo ich pri návrate zatknúť. Premiér David Cameron zároveň vyzval firmy vlastniace sociálne médiá, aby podnikali viac krokov proti online extrémizmu, a dodal, že niektorí mladí Briti sa zradikalizovali "doma vo svojich izbách".
   

"IS má metódy vraždenia, ktoré možno sú barbarské, ale jeho metódy verbovania nováčikov, propagandy a komunikovania využívajú najmodernejšie technológie," vyhlásil Cameron tento týždeň v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies