Ženské peklo v Indii, odmietnutí muži ich polievajú kyselinou

NETKY.SK • 27 August 2015, 15:24 • 2 min
Ženské peklo v Indii, odmietnutí muži ich polievajú kyselinou

PRAHA - O zverstvách, ktoré sa denne dejú ženám v Indii mlčí tamojšia vláda i média. Novinárka Markéta Kutilová otrasné prípady ponižovania a ubližovania na zdraví v rozvojových zemiach pozoruje už niekoľko rokov. Občianske združenie FemiShfera, ktoré založila s niekoľkými ďalšími cestovateľkami, momentálne pracuje na dokumente, ktorý vyobrazuje osudy štyroch žien, ktoré svoje utrpenie dokázali prehryznúť.

slovakia

left justify in out

„Natáčame príbeh lekárky z Afganistanu, ktorá rovnako ako ďalšia žena zo Somalilandu, založila nemocnicu pre ženy. Teraz pôjdeme do Kamerunu, kde jedna žena zase bojuje proti žehleniu prsníkov, čo je príšerná miestna tradícia. Natáčali sme aj príbehy dievčat v Indii, ktorým do tváre chrstli kyselinu,“  predstavila činnosť spolku.

 

Tieto prípady sú v Indii pomerne časté, každý deň tam evidujú minimálne tri podobné útoky. Agresormi sú odmietnutí muži. „Nejde im o vzájomný vzťah. Muž dievčine najprv dvorí, a keď ho odmietne, cíti sa ponížený. Nechce ju zabiť ale hľadá spôsob, ako sa jej pomstiť tak, aby na neho do konce života nezabudla. Vyleje na ňu kyselinu,“ vysvetľuje. 

 

Tieto ženy sa často boja vôbec vyjsť na ulicu. V poslednej dobe sa niektoré z nich rozhodli o tomto probléme hovoriť a to aj v médiách. Jednou z prvých obetí, ktorá o svojom zohavení prehovorila je Lakšmi. So svojim priateľom a novinárom založila indický projekt, ktorý hovorí o právach žien. Pripájajú sa k nim aj známe osobnosti. Chcú týchto násilníkov dostať pred súd, aby dostali spravodlivé tresty. V rozvojových krajinách sú totiž tresty za tieto ohavnosti len minimálne.

 

V natáčanom dokumente si jedna z postihnutých žien založila kaviareň, kde obsluhujú obete kyselinových útokov. Na ich spolupráci je vidno ako funguje ženská sila. Dokázali sa prekonať a ísť so svojou kožou na trh, na svojom znetvorení si postavili budúcnosť. „Keď človek počúva príbehy žien, ktoré stratili svoju tvár, väčšinou sa rozplače. Ale len ak sa o tom bude hovoriť, tak je nádej, že postupne sa zaryté tabu zrušia,“ uzavrela Kutilová. Informácie pochádzajú z portálu rozhlas.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies