Ženevská polícia požiadala o pomoc pri príprave stretnutia Putina a Bidena

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 17:17 • 2 min
Ženevská polícia požiadala o pomoc pri príprave stretnutia Putina a Bidena

ŽENEVA – Ženevská polícia po zohľadnení skúseností zo samitu ZSSR – USA v roku 1985 požiadala susedné kantóny o pomoc pri stretnutí prezidentov Ruskej federácie a USA Vladimíra Putina a Joea Bidena. Oznámila to ženevská policajná šéfka plukovníčka Monica Bonifati.

slovakia

left justify in out

Stretnutie Putina a Bidena je naplánované na 16. júna.

 

"Uvedomili sme si, že si sami neporadíme, a preto sme požiadali o pomoc políciu susedných kantónov. Spomenuli sme si na skúsenosť zo samitu v roku 1985, keď sa stretli Reagan a Gorbačov, a preto sme požiadali o ďalšiu pomoc", povedala policajná šéfka na tlačovej konferencii.

 

img

 

Podľa jej slov, od pondelka bude v Ženeve umiestnených 900 policajtov. Okrem toho, na ženevskom letisku bude hliadkovať vojenský prápor, zatiaľ čo zvyšných 1000 osôb pridelených úradmi pomôžu strážiť hranice kantónu.

 

Bonifati poznamenala, že každá z delegácií Ruska a USA pricestuje v zložení 600 až 800 ľudí. Navyše asi 300 novinárov bude umiestnených v tlačovom stredisku oproti parku La Grande.

 

Biden a Putin sa stretnú na brehu Ženevského jazera

 

Okrem toho zástupca riaditeľa Federálneho policajného úradu Stefan Teimer na brífingu v Ženeve uviedol, že Švajčiarsko je presvedčené, že úroveň teroristickej hrozby vo svete je stále vysoká a prijal opatrenia v očakávaní stretnutia vodcov Ruskej federácie a Spojených štátov Vladimíra Putina a Joe Bidena.

 

"Je potrebné mať na pamäti, že vo Švajčiarsku a ďalších krajinách zostáva hrozba terorizmu vysoká. Toto sa bralo do úvahy. Taktiež diaspóry oboch krajín môžu využiť príležitosť na uskutočnenie určitých demaršov. Preto úroveň ohrozenia počas samitu zostáva vysoká", povedal.

 

img

 

Švajčiarske letectvo zase zdvihne stíhačky do vzduchu, ak sa nad Ženevou objaví podozrivé lietadlo predstavujúce hrozbu, uviedol šéf operačného štábu národných vzdušných síl Pierre-Yves Eberlet. "Ľudia sa zvyčajne pýtajú, či budú lietať stíhačky, pretože vydávajú silný, nepríjemný zvuk. Ale naše lietadla poskytnú bezpečnosť v malých výškach a do hyperzvuku prejdú, až keď sa objaví reálna hrozba", uviedol.

 

img

 

Podľa neho budú v súvislosti so summitom dočasne obmedzené lety na Ženevou od 15. do 17. júna z bezpečnostných dôvodov. Zástupca švajčiarskych vzdušných síl neuviedol, koľko lietadiel bude hliadkovať na nebi, ale upresnil, že pozorovanie sa bude vykonávať nepretržite.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210611/zheneva-1736637721.html

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies