Ženám podľa odborníkov chýbajú informácie o sexuálnom zdraví a ich tele

NETKY.SK • 4 September 2013, 11:46 • 2 min
Ženám podľa odborníkov chýbajú informácie o sexuálnom zdraví a ich tele

BRATISLAVA - Slovenskí odborníci z oblasti gynekológie upozorňujú, že hoci je v súčasnosti najmä vďaka médiám a internetu obrovský prísun údajov o reprodukčnom zdraví, fungovaní hormónov, či ochrane pred počatím, mnohé sú neregulované a chýba im odborné vysvetlenie. Lekári sa tak podľa svojich slov v praxi dennodenne stretávajú v ordináciách s mýtami a nepravdami, ktoré sa týkajú ženy a jej sexuálneho života.

slovakia

left justify in out

"Dôsledkom neúplných nevysvetlených informácií sú nielen zmarené plány, ale aj neblahé zdravotné následky, zvyšovanie finančných  nákladov na ich riešenie, ktorým by sa dalo zabrániť alebo predísť. Nepravidelná, bolestivá menštruácia, či úplná absencia menštruácie, zdravotno-kozmetické defekty," povedal dnes na tlačovej konferencii predseda Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti profesor Ján Danko. Pokračoval, že medzi vážnejšie patria poruchy plodnosti, poškodenia orgánov, psychiky, nechcené tehotenstvá u zrelších žien, či predčasné u tých mladších.

Situáciu v súvislosti s informovanosťou žien chce preto Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť (SGPS) zmeniť a rozbieha osvetový projekt milujeme a plánujeme.sk určený dievčatám a ženám. V rámci neho sa budú realizovať besedy. Ženské kolektívy, školy i firmy sa môžu na vzdelávanie bezplatne prihlásiť prostredníctvom rovnomennej web stránky do konca októbra. Ako uviedol predseda SGPS, lekári prídu za nimi do škôl, na pracoviská, či do ženských kolektívov. Dvojice tiež pod záštitou SGPS pobežia Párový beh 7. septembra v bratislavskom Sade Janka Kráľa, ambasádorkou behu je speváčka Mária Čírová.

Ako v tejto súvislosti poukázal hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre gynekológiu a pôrodníctvo profesor Miroslav Borovský, dievčatá začínajú pohlavne žiť čoraz skôr, často len s útržkovitými poznatkami o fungovaní svojho tela. "Presviedčame sa, že výchova k partnerstvu a zodpovednému sexu je nedostatočná. Počet nechcených tehotenstiev na Slovensku vďaka zvýšenému používaniu hormonálnej antikoncepcie v minulosti poklesol, no stále tu máme nechcené deti, či už tie v detských domovoch a výraznejšie stále neklesajúci počet interrupcií u dievčat pod 18 rokov," doplnil. "Neoprávnené" predsudky voči ochranným prostriedkom a hormónom vedú podľa Borovského k neistote mladých dievčat a žien a k ponechávaniu tak závažného životného rozhodnutia, akým je tehotenstvo na náhodu prípadne na núdzové riešenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona