Žena zadržaná v Libanone nie je manželkou vodcu Islamského štátu

NETKY.SK • 3 December 2014, 11:03 • 2 min
Žena zadržaná v Libanone nie je manželkou vodcu Islamského štátu

BAGDAD - Iracké ministerstvo vnútra dnes vyhlásilo, že žena zadržaná libanonskými úradmi nie je manželkou vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího. Ide o sestru muža odsúdeného za spáchanie bombových útokov na juhu Iraku, spresnilo ministerstvo.

slovakia

left justify in out

Libanonské úrady podľa Iraku zadržali ženu menom Sadža Dulajmíová, ktorá je sestrou Umara Abdula Hamída Dulajmího, zadržaného a v Iraku odsúdeného na smrť "za svoju účasť na explóziách".
      

Hovorca irackého ministerstva vnútra Saad Maán ďalej pre agentúru Reuters spresnil, že Baghdádí má dve manželky, ale ani jedna sa nevolá Sadža Dulajmíová. "Manželkami teroristu Baghdádího sú Isma Dulajmíová a Isra Kajsíová. Nemá ženu menom Sadža Dulajmíová," uviedol hovorca.
      

Dodal, že Sadža Dulajmíová pred časom utiekla do Sýrie, kde ju zadržali miestne úrady. Neskôr bola v skupine väzenkýň, ktoré sa dostali na slobodu výmenou za prepustenie skupiny rehoľníčok zadržiavaných islamistami v Sýrii.
      

Libanonské bezpečnostné zložky v utorok informovali, že libanonská armáda zadržala Baghdádího manželku a dcéru, keď v novembri prekročili hranicu so Sýriou. Žena mala falošný pas. Vyšetrovatelia ju vypočúvali na ústredí libanonského ministerstva obrany, píše Reuters. Libanonské bezpečnostné zložky podnikajú na domácej pôde razie proti stúpencom Islamského štátu a tajné služby sú mimoriadne ostražité na hraničných priechodoch. V uplynulých mesiacoch takto zadržali mnoho militantov podozrivých z útokov s cieľom rozšíriť vplyv Islamského štátu v Libanone. Ten susedí so Sýriou, kde IS obsadil veľké územia - podobne ako v Iraku - a vyhlásil na nich svoj "kalifát".
      

Američanmi vedená vojenská aliancia sa snaží potlačiť úspechy IS v oboch krajinách. Šéf Bieleho domu Barack Obama sľúbil "degradovať a napokon zničiť" Baghdádího organizáciu, ktorá sa pokúša prebudovať Blízky východ podľa svojej radikálnej vízie islamu.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies