Žena z Nového Zélandu vrátila požičanú knihu po 67 rokoch, pokuta by ju vyšla poriadne draho

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 15:18 • 2 min
Žena z Nového Zélandu vrátila požičanú knihu po 67 rokoch, pokuta by ju vyšla poriadne draho

BRATISLAVA - Nemenovaná Novozélanďanka vrátila do knižnice v meste Auckland knihu 67 rokov od požičania. Zbierku maorijských legiend s názvom Myths and Legends of Maoriland (1946) od spisovateľa A. W. Reeda, ktorú si vypožičala na konci roku 1948 priniesla s otázkou, koľko bude stáť pokuta za neskoré vrátenie.

slovakia

left justify in out

"Povedala mi, že si požičala knihu ako dieťa a roky ju chcela vrátiť," uviedla knihovníčka Zoe Cornelius, ktorá dodala, že žiadnu pokutu nakoniec platiť nemusela, pretože si knihu vypožičala ešte ako dieťa a tie za to nepokutujú. "Bola trochu v rozpakoch, ale ja som bola šťastná, pretože povedala, že si knihu počas tých rokov čítala mnohokrát. To ma urobilo šťastnou, pretože tú knihu milovali v dobrom domove," dodala Cornelius.

 

Ak by žena mala pokutu zaplatiť, tak by jej suma pri dnešnej hodnote miestnej meny dosiahla výšku 24 605 novozélandských dolárov (v prepočte približne 15-tisíc eur).


Vrátenú knihu momentálne preskúmavajú, aby zistili, v akom je stave. Podľa knihovníčky je pravdepodobné, že sa v knižnici neskôr dostane do sekcie špeciálnych kolekcií. Táto nezvyčajná príhoda tiež podnietila ďalších čitateľov, ktorí podobne ako nemenovaná žena majú u seba dlho nevrátené knihy a nemuseli by platiť pokutu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona