Žena si pomýlila biely fosfor s jantárom

NETKY.SK • 6 August 2017, 09:09 • 2 min
Žena si pomýlila biely fosfor s jantárom

HAMBURG - Istá Nemka len tesne unikla vážnym zraneniam, keď zo zeme zdvihla predmet, o ktorom si myslela, že je to kus jantáru, no ten sa po chvíli sám vznietil.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Štyridsaťjedenročná žena našla predmet v mokrom piesku pri rieke Labe neďaleko Hamburgu a vložila si ho do vrecka na saku, ktoré položila na lavičku. Okolostojaci ľudia ju však čoskoro upozornili, že sako horí.

V skutočnosti to bol totiž biely fosfor, ktorý sa pri kontakte so vzduchom vznietil, keď vyschol. Podľa polície si ich môžu ľudia ľahko zameniť a preto varuje, aby na plážach nezbierali jantár, pretože voda stále vyplavuje kúsky bieleho fosforu, ktorý počas II. svetovej vojny v zápalných bombách zhadzovali spojenci.

Plameň bieleho fosforu pri horení dosahuje až 1 300 stupňov Celzia a nedá sa ľahko uhasiť. Spôsobuje vážne, často smrteľné, popáleniny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies