Žena si pol roka nečistila kontaktné šošovky, napokon oslepla!

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 11:08 • 2 min
Žena si pol roka nečistila kontaktné šošovky, napokon oslepla!

BRATISLAVA - Istá taiwanská študentka oslepla po tom, ako pol roka nosila kontaktné šošovky bez toho, aby ich pravidelne čistila.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťtriročná Lian Kao si šošovky nevybrala ani vtedy, keď si šla zaplávať či počas sprchovania. O zrak ju napokon pripravili jednobunkové organizmy améby, ktoré požierali tkanivo očných buliev. Vďaka nedostatočnej hygiene mali v očiach študentky vhodné prostredie na rozmnožovanie. Podľa lekárov ide o jeden z mnohých prípadov, keď mladí ľudia, na ktorých je vyvíjaný veľký tlak, zabúdajú na správnu starostlivosť o kontaktné šošovky.

 

Ako uviedol lekár Wu Jian-liang z tchajpejskej nemocnice, nedostatok kyslíka spôsobený priľnutím šošovky na oko môže poškodiť jeho povrch a znížiť tak ochranu voči mikroskopickým organizmom, ktoré sa môžu usídliť v tkanive a ďalej sa v ňom rozmnožovať. "Dievča malo kontaktné šošovky vyhodiť už po mesiaci, no namiesto toho ich používalo ďalej, čím si nenávratne poškodilo rohovky," vyjadril sa Jian-liang, ktorý zároveň dodal, že tento prípad by mal byť varovaním pre ostatných používateľov kontaktných šošoviek. Tí by podľa neho nemali brať dodržiavanie základnej hygieny na ľahkú váhu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona