Žena s takmer stopercentnou mužskou DNA porodila dvojčatá

NETKY.SK • 11 Február 2015, 12:51 • 2 min
Žena s takmer stopercentnou mužskou DNA porodila dvojčatá

INDIA - Istá 32-ročná Indka, ktorá síce vyzerá ako žena, no má DNA na viac ako 95 percent zhodnú s mužmi, porodila v sobotu 7. februára dvojčatá.

slovakia

left justify in out

Dievčatko a chlapec prišli na svet cisárskym rezom. Pohlavie človeka sa z biologického hľadiska určuje na základe chromozómov. Pre ženy sú typické chromozómy XX a pre mužov zase XY. Spomínanej žene diagnostikovali takzvanú gonadálnu dysgenézu. Táto genetická anomália je veľmi zriedkavá, postihuje približne jedného človeka z milióna. Takéto ženy sa vyznačujú takmer stopercentnou mužskou DNA, majú zakrpatené alebo žiadne vaječníky a tiež nedostatočne vyvinutú maternicu.

 

O svojej odlišnosti sa Indka, ktorá nikdy nezažila pubertu a ani nemenštruovala, dozvedela, keď vyhľadala liečbu neplodnosti. „Pri bližšom skúmaní sme zistili, že má veľmi malú vagínu a nevyvinutú maternicu,“ vysvetlil lekár Sunil Jindal. Ten pacientku liečil spolu s kolegami viac ako rok hormónmi a ďalšími látkami, ktoré podporili správny vývin jej maternice. Otehotnieť sa jej podarilo vďaka vajíčku od darkyne, ktoré špecialisti oplodnili spermiami jej manžela. 

Tehotenstvo však so sebou prinieslo ďalšie komplikácie. „Najväčšou výzvou pre nás bolo, ako riadiť takéto tehotenstvo počas deviatich mesiacov v tele, ktoré na to nie je stavané,“ povedal pre The Times of India Anshu Jindal, riaditeľ nemocnice v meste Meerut, kde sa bábätká narodili. 

 

Lekári sú na svoju prácu hrdí. Tvrdia totiž, že doteraz sa na svete vyskytli iba štyri alebo päť obdobných prípadov. Úspechom sa chcú prezentovať aj na stretnutí Európskej spoločnosti pre ľudskú reprodukciu a embryológiu. To sa uskutoční v júni v Portugalsku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies