Žena, ktorú našli mŕtvu pri domove seniorov, mala psychické problémy

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 17:02 • 2 min
Žena, ktorú našli mŕtvu pri domove seniorov, mala psychické problémy

KOŠICE – Pri budove Strediska sociálnych služieb mesta Košice na Garbiarskej ulici bolo v sobotu (21.7.) ráno nájdené bezvládne telo 76-ročnej ženy, klientky tohto zariadenia sociálnych služieb, v ktorom bývala. Predpokladá sa, že spáchala samovraždu skokom zo spoločných priestorov na štvrtom poschodí.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ zariadenia Ján Valko v utorok pred novinármi vyjadril ľútosť nad udalosťou a úprimnú sústrasť pozostalým. Uviedol pritom, že podľa ich informácií žena nemala na Slovensku rodinu, čo sa týka jej zdravotného stavu, mala viacero zdravotných i psychiatrických diagnóz. Telo ženy našla po 6.00 h zamestnankyňa zariadenia. Obhliadajúci lekár podľa záznamov o 7.30 h stanovil predpokladaný čas úmrtia na 6.00 h. "Veľmi ma mrzí, že k takejto situácii došlo, a verím, že aj všetkých vedúcich a radových zamestnancov sa to neskutočne bytostne dotklo, pretože každodennou prácou sa snažíme starať o našich klientov," uviedol riaditeľ, ktorý pre udalosť prerušil dovolenku.

 

Žena bývala v zariadení od roku 2008 so 4. stupňom odkázanosti, vlani jej bol uznaný 5. stupeň odkázanosti. V zariadení bývala na prvom poschodí v samostatnej izbe v dvojgarsónke.

"Od roku 2013 bola trvale pod opakovaným psychologickým dohľadom, do súčasnosti absolvovala spolu 17 psychologických vyšetrení, toho roku to bolo dvakrát, jedno bolo v januári druhé v apríli. Od roku 2014 jej bolo opakovane odporúčané aj psychiatrické vyšetrenie, a to z dôvodu, že mala zdravotné ťažkosti, a tie mali vplyv na jej psychiku. Tých zdravotných diagnóz mala hodne a, samozrejme, okrem toho mala aj psychiatrické diagnózy," povedal Valko. Klientka podľa neho odmietla ísť na vyšetrenie k psychiatrovi, ktorého má zariadenie zazmluvnené.

 

"Vyšetrenie odmietla s tým, že je vedená u inej svojej psychiatričky, je svojprávna a zúčastní sa na vyšetrení vtedy, keď to uzná za vhodné. Máme o tom záznam," povedal riaditeľ. Valko ďalej konštatoval, že v ich prípade ide o zaradenie pre seniorov, ktoré je ich domovom, a nie zdravotnícke zariadenie. Za problém pritom označil, že klienti často napriek výzvam zatajujú svoje aktuálne zdravotné lekárske správy. Odmietol odpovedať na otázky, či by mal v súvislosti s prípadom z funkcie odstúpiť.

 

Úmrtie vyšetruje polícia, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. "Polícia doposiaľ nedisponuje oficiálnou správou o príčine úmrtia 76-ročnej ženy, po doručení oficiálnej správy o výsledku pitvy polícia rozhodne o ďalšom postupe," uviedla v utorok pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona