Žena, ktorej v 11 rokoch diagnostikovali menopauzu, v tridsiatich otehotnela

NETKY.SK • 21 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Žena, ktorej v 11 rokoch diagnostikovali menopauzu, v tridsiatich otehotnela

Amande Dawn Lewis bolo jedenásť rokov, keď prvýkrát dostala menštruáciu. Po pol roku jej ale začala vynechávať, až postupne úplne prestala, v trinástich sa potom dozvedela krutú diagnózu. Lekári jej oznámili, že má predčasnú menopauzu a najskôr nikdy neotehotnie.

slovakia

left justify in out

O to väčšie prekvapenie bolo, keď Amanda vďaka umelému oplodneniu v tridsiatich rokoch skutočne otehotnela. V škole spočiatku Amande povedali, že nepravidelnosť menštruácie v takto mladom veku je úplne normálne, preto problém ďalej neriešila.

 

V trinástich rokoch ale začala samovoľne veľmi rýchlo priberať, až sa z konfekčnej veľkosti 38 postupne dostala na veľkosť 46. V tej dobe zašla za doktorom, aby jej jej priberanie vysvetlil a pomohol jej dostať sa na pôvodnú váhu. Po sériách otázok nasledovala aj tá ohľadom menštruačného cyklu. Keď Amanda lekári oznámila, že žiadnu menštruáciu nemá, musela sa podrobiť rôznym druhom vyšetrení, ktorá nakoniec došla k rovnakému záveru. Amande bola diagnostikovaná predčasná menopauza a lekári ihneď začali s hormonálnou substitučnou liečbou (HRT). Tá však mala za následok opätovné priberanie na váhe.

 

Medzi šestnástym a osemnástym rokom začínala Amanda premýšľať o chlapcoch a svojej budúcnosti. Počas prestávok medzi liečbou sa snažila vyrovnať so svojou situáciou tak, že začala chudnúť. Obmedzila denný príjem iba na 800 kalórií a v telocvični trávila aj štyri hodiny denne. Vďaka cvičeniu prestala myslieť na svoj fyzický stav, začala dokonca organizovať skupinové lekcie behania pre ženy, ktorým pomáha nájsť stratenú sebadôveru.

 

Keď s partnerom Tomom začali premýšľať nad potomkom, ich jedinou šancou bolo umelé oplodnenie. Kvôli Amandine zmiešané rase ale bolo ťažké zohnať vhodnú darkyňu. Tá sa našla až v roku 2017, kedy bolo Amande tridsať rokov. Lekári ju dôrazne varovali, že úspešnosť IVF je u nej nižšia, naopak riziko potratu bolo ďaleko väčšie. Navyše sa ukázalo, že má ďaleko menšie a tenšie maternicu, než je priemer, a tak nie je príliš vhodná pre tehotenstvo.

 

Napriek všetkým komplikáciám to ale Amanda nevzdala a v decembri roku 2017 úspešne otehotnela a teraz čaká chlapčeka. "Aby som bola úprimná, nemohla som tomu uveriť, kým som nebola v ôsmom týždni tehotenstva. Najskôr som si myslela, že je to omyl, že test nebol presný. To sa občas stáva. Potom mi ale doktori povedali, že je to naozaj tak, a to aj napriek tomu, že som si celých sedemnásť rokov myslela, že nikdy neotehotniem," uviedla pre agentúru Reuters.

 

Lekári jej síce oznámili, že je veľmi pravdepodobné, že sa jej po tehotenstve opäť vráti menopauza, Amanda avšak plánuje pokračovať v substitučnej hormonálnej liečbe, aby svojmu chlapčekovi zaobstarala čoskoro súrodenca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies