Žena, ktorá už má šesť detí, porodila v utečeneckom tábore štvorčatá

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 11:49 • 2 min
Žena, ktorá už má šesť detí, porodila v utečeneckom tábore štvorčatá

NOUAKCHOTT - Zdravé štvorčatá porodila v utečeneckom tábore v Mauritánii Malijčanka, ktorá tam utiekla s manželom a šiestimi deťmi pred bojmi a hladom vo svojej krajine.

slovakia

left justify in out

Traja chlapci a jedno dievčatko prišli na svet za pomoci Lekárov bez hraníc (MSF) v 35. týždni tehotenstva, teraz majú štyri mesiace a vážia od 4,7 do 6,3 kilogramu, informovala spravodajská stanica BBC. 
      

Citovala chirurga MSF Kasongu Cherideho, podľa ktorého žene zachránilo život to, že sa dostala do utečeneckého tábora. "Ak by sme tam neboli, bola by aj s deťmi zomrela," povedal. Dve z detí museli prísť na svet cisárskym rezom na operačnej sále MSF v 17 kilometrov vzdialenom Bassikounou.
      

Farmár z dediny Mole v centrálnom Mali a jeho manželka ušli z vlasti v januári 2013 so šiestimi deťmi a jedným požičaným somárom. Tri mladšie deti museli niesť. Do prihraničného utečeneckého tábora Mbera v mauritánskej púšti dorazili o päť dní a päť nocí, píše server.

 

V tábore sa v tom čase pokúšalo prežiť 60.000 utečencov za 50-stupňových horúčav, pri nedostatku vody i jedla. Žena zistila, že je tehotná, cítila sa však inak ako pri predchádzajúcich tehotenstvách a ultrazvuk odhalil, že čaká štvorčatá. Na otázku, aké boli vtedy jej pocity, odpovedala so smiechom, že to bola veľmi dobrá správa.
      

Medzi zdravotníkmi v tábore vyvolal správa o štvorčatách vzrušenie, píše BBC. "Ešte nikdy som sa so štvorčatami nestretol," priznal dr. Cheride, ktorý sa o rodinu staral. "Najlepší moment pre mňa bol, keď sme dostali všetky deti bezpečne (z maternice) von a v dobrom stave." Na štvorčatá mali sľubné pôrodné váhy - od 1,8 do 2,45 kg.
      

Po štyroch mesiacoch osobitnej starostlivosti teraz rodina opustila lekárske centrum a vrátila sa do utečeneckého tábora, kde rodičia s desiatimi deťmi žijú v jednom stane.
      

Žena hovorí, že by potrebovali prácu a sníva o vlastnom obchode. Jej manžel chodí za prácou, keď nejaká je, ale "keď nie som v tábore, nedostaneme potraviny na prídel".
      

Tábor spravuje Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý sa okrem rozdávania humanitárnej pomoci pokúša pomôcť utečencom nájsť si vlastnú obživu. Predpokladá sa, že sa Malijčania časom vrátia domov do vlasti, pripomína BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies