Zemská gravitácia vytvára praskliny na Mesiaci

NETKY.SK • 13 Október 2015, 09:56 • 2 min
Zemská gravitácia vytvára praskliny na Mesiaci

WASHINGTON - Gravitácia Zeme spôsobuje praskliny na povrchu Mesiaca. Zistili to americkí vedci na čele s Thomasom Wattersom z National Air and Space Museum vo Washingtone, ktorí analyzovali zábery zo sondy Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

slovakia

left justify in out

Sonda LRO, ktorú americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), vypustil do vesmíru v roku 2009, objavila na povrchu Mesiaca viac než 3200 prasklín. Ide o najbežnejší tektonický útvar na Mesiaci, pričom väčšina z prasklín je menej než desať kilometrov dlhá a ich steny majú výšku niekoľko metrov. Predchádzajúce výskumy dospeli k záveru, že tieto zlomy sú mladšie než 50 miliónov rokov a pravdepodobne sa naďalej vyvíjajú. Vedci si pôvodne mysleli, že praskliny vznikli ako dôsledok ochladzovania vnútra Mesiaca, čo spôsobilo popraskanie mesačnej kôry.

 

Watters s kolegami si však myslia, že ak by ochladzovanie bolo jediným faktorom ovplyvňujúcim formovanie týchto prasklín, tak by ich orientácia bola náhodná, pretože pôsobiace sily by boli rovnako veľké vo všetkých smeroch.

 

"Bolo pre nás veľkým prekvapením, keď sme zistili, že tieto praskliny nemajú náhodnú orientáciu. Naopak, usporiadanie tisícok prasklín naznačuje, že na ich vznik malo vplyv niečo iné. Niečo, čo pôsobí globálne. A tým niečím je zemská gravitácia," uviedol Watters. Slapové sily Zeme nepôsobia na celom Mesiaci rovnako. Najsilnejšie sú v tých častiach, ktoré sú buď najbližšie alebo najďalej od Zeme. Výsledkom sú praskliny, ktoré sa ťahajú zo severu na juh v blízkosti mesačného rovníka a zo západu na východ v oblasti pólov. Watters s kolegami publikovali výsledky svojho výskumu v časopise Geology.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona