Zemplínska šírava je opäť vhodná na kúpanie

NETKY.SK • 25 August 2015, 09:46 • 2 min
Zemplínska šírava je opäť vhodná na kúpanie

MICHALOVCE – Regionálni hygienici odvolali zákaz kúpania sa na Zemplínskej šírave, ktorý bol dôsledkom premnožených cyanobaktérií. Voda priehrady je opäť vyhovujúca. TASR informovala Janka Stašková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach.

slovakia

left justify in out

RÚVZ odvolal zákaz kúpania sa na šírave na základe laboratórnych rozborov a vizuálnej kontroly brehov priehrady. „Posledné analýzy potvrdili, že voda je vyhovujúca,“ ozrejmila Stašková.

 

Michalovský RÚVZ odvolal najprv v pondelok (24.8.) zákaz pre stredisko Kaluža, od dnešného dňa je možné kúpanie aj v strediskách Kamenec, Hôrka a Klokočov, čiže vo všetkých častiach šíravy.

 

V časti Kaluža je však kúpanie na vlastnú zodpovednosť, podotkla Stašková. V uplynulých dňoch totiž na prírodnom kúpalisku Zemplínska šírava ukončili sezónu, naďalej sú však v prevádzke tamojšie bazény.

 

Zákaz kúpania sa na šírave vydali hygienici v utorok 18. augusta. Premnoženie cyanobaktérií pri brehoch priehrady spôsobila príroda, keď sa tu striedali teplé a chladné dni v sprievode veterného a daždivého počasia.

 

Premnožené sinice sfarbujú vodu do zelena. Pri kúpaní môžu spôsobiť ľuďom zdravotné komplikácie, akými sú napríklad začervenanie kože, slzenie očí či hnačky alebo žalúdočná nevoľnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies