Zemiakarský jarmok bude, aj keď sa so zberom sa ešte nezačalo

NETKY.SK • 16 September 2010, 12:14 • 2 min
Zemiakarský jarmok bude, aj keď sa so zberom sa ešte nezačalo

Zemiakarský jarmok bude, aj keď sa so zberom sa ešte nezačalo

slovakia

left justify in out

img

V Spišskej Belej sa túto sobotu (18.9.) uskutoční už 8. ročník tradičného Zemiakarského jarmoku. Pestovatelia budú svoje kúsky vystavovať na námestí pred mestským úradom. "Momentálne je situácia taká, že zemiaky sa zberali len na západnom Slovensku, pretože zemiakarská oblasť sa presunula do južnejších oblastí, v tomto regióne sa bude zbierať neskôr, čo sa týka Liptova a Spiša, zbierať sa ešte nezačalo, kvôli počasiu," priblížil situáciu plodinový referent na Ústrednom, kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom Marián Tokár.
Ukážky jednotlivých odrôd zemiakov však budú pripravené, malé vzorky sa zbierali ručne. Na jarmoku bude vystavených viac ako 60 odrôd zemiakov registrovaných na Slovensku. Okrem samotnej výstavy si budú môcť návštevníci jednotlivé odrody aj zakúpiť, poprípade ochutnať zemiakové špeciality. Vystavená tiež bude poľnohospodárska technika používaná pri pestovaní zemiakov, záujemcovia sa budú môcť na prednáške dozvedieť zaujímavé informácie o pestovaní, spracovaní a ošetrovaní tejto často využívanej plodiny.
"Zemiakarský festival je akousi oslavou zemiaka, nášho druhého chleba, organizuje sa vždy na konci sezóny. Tento rok sa jarmok koná tak trochu netradične, pretože zber zemiakov ešte nezačal," zhodnotil Tokár. Dodal, že ide o výnimočný stav, organizátori však urobia všetko pre to, aby bolo čo vystavovať aj zo spišského regiónu. So zberom sa na väčšine miest nezačalo predovšetkým kvôli podmočenej pôde.
Okrem výstav je pripravený aj sprievodný program, návštevníci sa budú môcť zúčastniť rôznych súťaží napr. v čistení zemiakov, jedení zemiakov, bude vyhlásená súťaž o najchutnejší či najväčší zemiak. Počas dňa vystúpia spevácka skupiny BELAN, pripravený je tiež dvojhodinový program REPETE návraty a vyvrcholením budú najznámejšie piesne legendárnej skupiny The Beatles v podaní slovenských The Backwards. "Celý jarmok je o zemiakoch, oproti minulému roku sme to rozšírili o výstavu ovocia a zeleniny z okresov Poprad a Kežmarok," priblížil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.
V súčasnosti sa u veľkopestovateľov na Slovensku pestujú zemiaky na rozlohe zhruba 11.000 hektárov, podľa Tokára je to historicky najnižšie číslo od existencie Československa. "V minulosti to bolo na ploche cez 50.000 hektárov," porovnal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies