Zemetrasenie zasiahlo Južný ostrov Nového Zélandu

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 10:13 • 2 min
Zemetrasenie zasiahlo Južný ostrov Nového Zélandu

WANAKA - Zemetrasenie s magnitúdou 5,6 zasiahlo v pondelok popoludní miestneho času novozélandský Južný ostrov.

slovakia

left justify in out

Žiadne správy o obetiach či škodách však nie sú známe. Epicentrum zemetrasenia sa podľa Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS) nachádzalo v regióne Otago, asi 30 kilometrov od mesta Wanaka, ktoré má približne 6 500 obyvateľov a je vyhľadávanou turistickou destináciou najmä pre neďaleké svahy vhodné na lyžovanie či turistiku. Otrasy vchádzali z hĺbky 10 kilometrov. Novozélandská polícia uviedla, že obyvatelia provincie hlásili len menšie škody, najčastejšie rozbité okná. Pri samotnom zemetrasení pocítili ostrý a silný rachot. Pre zemetrasenie však evakuovali vo Wanake turistickú atrakciu Puzzling World, ktorej súčasťou je napríklad rozsiahle bludisko.


Nový Zéland leží v pásme vysokej seizmickej aktivity, ktoré obklopuje celý Tichý oceán a medzi geológmi sa pre neho vžilo označenie Ohnivý kruh. V roku 2011 na to doplatilo druhé najväčšie mesto krajiny Christchurch, kde otrasy s magnitúdou 6,3 spôsobili zrútenie budov a vyžiadali si takmer 200 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies