Zemetrasenie v Turecku vyvolalo pochybnosti o stavbe atómovej elektrárne

NETKY.SK • 16 Február 2023, 10:45 • 2 min
Zemetrasenie v Turecku vyvolalo pochybnosti o stavbe atómovej elektrárne

ANKARA - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktoré minulý týždeň zasiahlo Turecko a Sýriu, vyvolalo pochybnosti o prebiehajúcej výstavbe novej atómovej elektrárne. Ide o vôbec prvú atómovú elektráreň na území Turecka a bude sa nachádzať na pobreží Stredozemného mora. Vo štvrtok to napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Areál plánovanej elektrárne, ktorá sa stavia v lokalite Akkuyu, provincia Mersin, približne 210–⁠245 kilometrov od epicentier nedávneho zemetrasenia, je naprojektovaný tak, aby vydržal aj otrasy s magnitúdou 9. Hoci samotné zemetrasenie a následné dotrasy elektráreň nijako nezasiahli, existujú isté pochybnosti o tom, či je správne postaviť takéto zariadenie na jednej z hlavných tektonických línií.

 

Ruská štátna spoločnosť Rosatom, ktorá projekt novej elektrárne zastrešuje, vyhlásila, že zariadenie by malo vydržať "aj extrémne vonkajšie vplyvy". Nové atómové elektrárne sú totiž štandardne projektované tak, aby vydržali otrasy s väčšou silou než všetky predchádzajúce zemetrasenia v danej lokalite. Pravdepodobnosť, že by Akkuyu zasiahlo zemetrasenie v magnitúdou 9, je podľa Rosatomu raz za 10.000 rokov. Anonymný zdroj z tureckého ministerstva energetiky reportérom AFP povedal, že zatiaľ sa prehodnocovanie výstavby tejto elektrárne neplánuje. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies