Zemetrasenie v Iráne zabilo desiatky ľudí

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 07:31 • 2 min
Zemetrasenie v Iráne zabilo desiatky ľudí

KVÉTA - Silné zemetrasenie, ktoré v utorok otriaslo juhovýchodnou časťou Iránu, si vyžiadalo niekoľko desiatok obetí na životoch v susednom Pakistane.

slovakia

left justify in out

Tlačovú agentúru AFP o tom informoval nemenovaný predstaviteľ mesta Maškail na území pakistanskej provincie Balúčistán, kde podľa neho zahynulo najmenej 34 ľudí a ďalších 80 utrpelo zranenia. Štátna televízna stanica PTV uviedla, že otrasy poškodili stovky hlinených domov ako aj vládne budovy a svoju ľútosť nad stratami životov na oboch stranách hranice vyjadril aj pakistanský prezident Asif Alí Zardárí. Podľa zdrojov AFP sa o zranených starajú vojenskí lekári, pričom armáda do pohraničnej oblasti vyslala dva vrtuľníky so zdravotníkmi. Pri záchranných prácach pomáhajú taktiež pakistanské polovojenské sily.

Iránski seizmológovia uvádzajú, že zemetrasenie s magnitúdou 7,5 bolo najsilnejším v oblasti za posledných 56 rokov. Epicentrum lokalizovali severne od mesta Saráván neďaleko hranice s Pakistanom, pričom okrem Pakistanu otrasy pocítili aj v ďalších krajinách, ako sú Bahrajn, Kuvajt, Omán, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a India. V iránskej metropole Teherán sa však zem údajne nechvela. Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý mapuje seizmickú aktivitu vo všetkých častiach sveta, magnitúdu zemetrasenia vyčíslil až na 7,8. Podobne silné zemetrasenie Pakistan zažil naposledy v roku 2005, keď v krajine zahynulo vyše 73-tisíc ľudí a okolo 3,5 milióna prišlo o domovy. 

Iránske médiá v súvislosti s utorňajším zemetrasením pôvodne informovali o najmenej 40 obetiach na životoch, podľa údajov spravodajského portálu PressTV, ktorý sa odvoláva na oficiálne zdroje, je však v skutočnosti na iránskom území potvrdený len jeden smrteľný prípad. Silné zemetrasenie Irán zasiahlo aj minulý týždeň, keď v oblasti Perzského zálivu zahynulo najmenej 37 ľudí a 850 ďalších utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies