Zemetrasenie si v Afganistane a Pakistane vyžiadalo najmenej 11 obetí

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 07:50 • 2 min
Zemetrasenie si v Afganistane a Pakistane vyžiadalo najmenej 11 obetí

KÁBUL/ISLAMABAD - Najmenej 11 obetí si v Afganistane a Pakistane vyžiadalo utorkové zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Miestne úrady hlásili desiatky zranených.

slovakia

left justify in out

Epicentrum zemetrasenia bolo podľa údajov geologickej služby Spojených štátov (USGS) v hĺbke 187 kilometrov na severovýchode Afganistanu neďaleko obce Džurm ležiacej v provincii Badachšán. Otrasy bolo cítiť aj v častiach Indie či Tadžikistanu.

 

Deväť ľudí zahynulo pri zrútení striech na severozápade Pakistanu, uviedli miestni predstavitelia. Podľa dostupných informácii utrpeli zranenia desiatky osôb. Afganské úrady zatiaľ hlásili dve obete a zhruba 20 zranených. Dodali, že vzhľadom na silu zemetrasenia očakávajú, že sa počet obetí ešte môže zvýšiť. "Prvýkrát v mojom živote som zažil také silné zemetrasenie, všetci boli vystrašení," povedal obyvateľ afganskej metropoly Kábul. Dodal, že spolu so susedmi ostali na ulici niekoľko hodín, pretože sa obávali dotrasov.

 

img

 

Zemetrasenie spôsobilo v hornatých oblastiach Pakistanu aj zosuvy pôdy, ktoré narušili dopravu a zničili najmenej 19 domov. V pakistanskej metropole Islamabad mnoho ľudí po otrasoch utieklo zo svojich domovov a kancelárii na ulicu. Agentúra AFP napísala, že severovýchod Afganistanu postihujú zemetrasenia často – a to najmä v oblasti pohoria Hindúkuš, ktoré sa nachádza blízko miesta stretu euroázijskej a indickej tektonickej dosky.

 

V dôsledku zemetrasenia z júna minulého roku v afganskej provincii Paktíka s magnitúdou 5,9 zahynulo viac než 1000 ľudí. Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 usmrtilo v roku 2005 tisíce ľudí v Pakistane a oblasti Kašmíru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona