Aktualizované: Pri zemetrasení v Egejskom mori utrpelo na ostrove Lesbos zranenia 10 ľudí

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 15:47 • 2 min
Aktualizované: Pri zemetrasení v Egejskom mori utrpelo na ostrove Lesbos zranenia 10 ľudí

ISTANBUL - Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo dnes o 14.28 h SELČ oblasť pri východnom pobreží Egejského mora, spôsobilo vážne škody a zranenia na gréckom ostrove Lesbos, obľúbenej turistickej destinácii. Otrasy cítili aj v západnom Turecku.

slovakia

left justify in out

V okolí obce Plomari na Lesbose bola vážne poškodená zvonica jedného z kostolov a na stenách viacerých domov sa objavili trhliny, informoval zástupca miestneho starostu Manolis Armenakas.

 

Zranenia na Lesbose utrpelo najmenej desať ľudí, ale nikto z nich nie je v ohrození života, uviedli lekári a pre miestnu rozhlasovú stanicu aj najvyšší predstaviteľ ostrova, Spyros Galinos.

 

Okrem škôd na budovách hlásil aj zosuvy pôdy, ktoré v niektorých prípadoch zatarasili cesty. Podľa vyjadrení svedkov pre miestne televízie "takmer všetci" na Lesbose vybehli po otrasoch v panike na ulice.

 

Zemetrasenie, ktoré podľa rôznych inštitúcií dosiahlo magnitúdu 6,2-6,4, zasiahlo oblasť Egejského mora medzi pobrežím Turecka a priľahlými gréckymi ostrovmi, pričom ho pocítili aj obyvatelia vzdialených miest vrátane Atén a Istanbulu. Miesto vzniku podmorských otrasov lokalizovali v približne desaťkilometrovej hĺbke, severozápadne od tureckého pobrežného mesta Izmir.

 

Zemetrasenie zasiahlo takisto turecké provincie Čanakkale a Bursa. Prednosta tureckého okresu Karaburun v provincii Izmir, Muhammet Özyüksel, uviedol pre stanicu CNN Türk, že zemetrasenie trvalo približne 15-20 sekúnd a bolo veľmi silné. Podľa CNN Türk zaznamenali dnes v tomto okrese aj následné otrasy s magnitúdou 4,9.

 

Hoci Turecký Červený polmesiac nedostal žiadne žiadosti o pomoc, do okresu Karaburun vyslal záchranné tímy. Turecko sa nachádza na hlavných geologických zlomových líniách a región Anatólia (Malá Ázia) v posledných rokoch zaznamenal vážne škody po obrovských zemetraseniach.

 

Zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zabilo v roku 2011 vo východotureckej provincii Van vyše 600 ľudí. Dve tragické zemetrasenia usmrtili v roku 1999 v severozápadných priemyselných centrách Kocaeli a Adapazari viac ako 20.000 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies