Zemetrasenie ničilo na Novom Zélande a zabíjalo v Číne

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 06:20 • 2 min
Zemetrasenie ničilo na Novom Zélande a zabíjalo v Číne

LAN-ČOU - Najmenej 22 mŕtvych a vyše 300 zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 6,6, ktoré dnes ráno otriaslo provinciou Kan-su na severozápade Číny. Informovala o tom čínska agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestne úrady. Tieto údaje nie sú konečné, pretože rozsah škôd je značný.

slovakia

left justify in out

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) na svojej stránke uviedol, že zemetrasenie malo magnitúdu 5,9. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 9,8 kilometra, išlo teda o tzv. plytké zemetrasenie. Ležalo neďaleko od mesta Ting-si, ktoré sa nachádza okolo 1233 kilometrov západne od Pekingu.

Po hlavnom otrase nasledovalo podľa USGS niekoľko dotrasov v približne rovnakej hĺbke, najsilnejšie mali magnitúdy 4,7 a 5,6. K zemetraseniu došlo podľa čínskych seizmológov o 07.45 h miestneho času (01.45 h SELČ) na hraniach okresov Min-sien a Čang-sien. Miestni obyvatelia cítili silné chvenie pôdy a videli, ako sa viditeľne trasú stromy a budovy. Otrasy podľa nich trvali asi jednu minútu. Zemetrasenie bolo tiež cítiť v okolitých mestách Ting-si, Lung-nan, Tchien-šuej a v provinčnej metropole Lan-čou.

Úrady v okrese Min-sien uviedli, že zemetrasenie postihlo tamojších väčšinu obcí. Vážne sú zasiahnuté obce Mej-čchuan a Pchu-ma, ktoré ležia blízko epicentra. Mnoho domov v zasiahnutej oblasti sa podľa úradu pre občianske záležitosti v Ting-si zrútilo.

Čínska vláda podľa médií aktivovala druhý stupeň krízového plánu a do oblasti vyslala na pomoc vojakov, policajtov a viac ako 300 príslušníkov miestnej domobrany. Na ceste je aj 500 stanov a 2000 diek. Infraštruktúra bola poškodená v 13 mestách v okrese Čang-sien. V okolí mesta Ting-je v provincii Kan-su sa nachádzajú hory, púšte a pasienky. Žije tam iba 26 miliónov ľudí, takže na čínske pomery je to jedna z najredšie obývaných čínskych provincií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona