Zemetrasenie na Filipínach neprežilo najmenej 151 ľudí

NETKY.SK • 16 Október 2013, 15:54 • 2 min
Zemetrasenie na Filipínach neprežilo najmenej 151 ľudí

LOON - Ničivé zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo strednú časť Filipín, si podľa posledných informácií vyžiadalo najmenej 151 obetí na životoch. Záchranári sa pritom stále nedostali do niektorých oblastí odrezaných od okolia, keďže otrasy s magnitúdou 7,1 zničili cesty a mosty.

slovakia

left justify in out

Najhoršie postihnutý je ostrov Bohol vyhľadávaný turistami, odkiaľ hlásia väčšinu smrteľných prípadov, ušetrený však nezostal ani susedný ostrov Cebu. Okrem iných budov skončili v troskách aj stovky rokov staré kostoly a časť obydlí strhli zosuvy pôdy. Jedným zo zničených miest je 40-tisícový Loon vzdialený len 20 kilometrov od epicentra, kde podľa polície zahynulo najmenej 42 ľudí. Zranených musia pritom vyslobodzovať samotní obyvatelia, keďže do mesta zatiaľ nedorazili takmer žiadni záchranári ani ťažká technika. Videozábery z metropoly Cebu zachytili ako zvonica najstaršieho kostola na Filipínach takmer spadla na staršiu ženu. Bohol i Cebu medzičasom navštívil aj filipínsky prezident Benigno Aquino, aby dohliadol na záchranné práce a upokojil obyvateľov stresovaných neutíchajúcimi otrasmi.

Filipíny ležia v pásme vysokej seizmickej aktivity, ktoré obklopuje celý Tichý oceán a medzi geológmi sa pre neho vžilo označenie Ohnivý kruh. Viac než sto ľudí zahynulo vo februári 2012, keď zemetrasenie zasiahlo ostrov Negros ležiaci zhruba 100 kilometrov od epicentra utorňajších otrasov. Najtragickejšia zaznamenaná prírodná katastrofa sa v krajine odohrala v roku 1976, keď cunami vyvolané zemetrasením s magnitúdou 7,9 zničilo záliv na južnom ostrove Mindanao. Podľa oficiálnych odhadov vtedy zomrelo 5 000 až 8 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies