Zemestrasenie spôsbilo v Japonsku škody až za 235 miliárd USD

NETKY.SK • 21 Marec 2011, 12:35 • 2 min
Zemestrasenie spôsbilo v Japonsku škody až za 235 miliárd USD

Zemestrasenie spôsbilo v Japonsku škody až za 235 miliárd USD

slovakia

left justify in out

img

Japonsko sa podľa Svetovej banky (SB) bude z ničivého zemetrasenia a cunami spamätávať 5 rokov. Banka odhaduje, že výška škôd dosiahne 123 až 235 miliárd USD (87 až 166 miliárd eur).
      Následky, ktoré bude mať únik radiácie z jadrovej elektrárne Fukušima-I na Japonsko a celý región, sa zatiaľ nedajú odhadnúť, uviedla SB vo svojej prognóze týkajúcej a vývoja ekonomiky vo východoázijskom a pacifickom regióne.
      Japonská ekonomika by sa mala zo samotných následkov zemetrasenia a cunami po krátkom poklese rýchlo spamätať, tvrdí SB. Podľa banky to ukazujú skúsenosti po zemetrasení, ktoré v roku 1995 zasiahlo Kóbe. Vtedy dosiahli škody okolo 100 miliárd USD.
      Japonsku bude obnova trvať približne 5 rokov, odhaduje SB. Zemetrasenie podľa nej znížilo tohtoročný rast japonskej ekonomiky o 0,5 %. Spomalenie sa týka prvého polroku, tempo rastu ekonomiky by sa malo v druhej polovici roka zrýchliť.
      Zemetrasenie prerušilo produkčné reťazce v automobilovom a elektronickom priemysle. "Škody na domoch a infraštruktúre sú bezprecedentné," píše sa v správe SB. "Rekonštrukcia, ktorá môže trvať až 5 rokov, zrýchli rast v nasledujúcich kvartáloch."
      Následky pocíti aj celá východná Ázia. Ešte je príliš skoro na odhady týkajúce sa ich rozsahu, ale SB predpokladá, že negatívne vplyvy budú len krátkodobé. Najväčší dosah bude v oblasti financií a obchodu. Ďalším problémom môže byť nedostatok komponentov, a to predovšetkým v automobilovom a elektronickom priemysle.
      Znepokojenie vyvoláva aj fakt, že približne pätina dlhodobých záväzkov vo východnej Ázii je denominovaná v jenoch. V Číne je to len 8 %, ale v Thajsku až 60 %. Preto môže posilnenie japonskej meny predražiť obsluhu dlhov denominovaných v jenoch. Podľa SB 1-% rast japonskej meny znamená zdraženie ročnej obsluhy záväzkov regiónu denominovaných v jenoch o 250 miliónov USD.
      Rozvíjajúce sa ázijské krajiny však budú naďalej rásť pomerne svižne. Tempo rastu ekonomiky regiónu by malo v tomto roku dosiahnuť 8,2 % a na budúci 7,9 %.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies