Zemanovo rozhodnutie rozdelilo českú spoločnosť

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 06:24 • 2 min
Zemanovo rozhodnutie rozdelilo českú spoločnosť

PRAHA - Rozhodnutie českého prezidenta Miloša Zemana, vymenovať za premiéra budúcej vlády Jiřího Rusnoka, vyvolalo v ČR rozporuplné reakcie.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z exkluzívneho prieskumu verejnej mienky agentúry STEM/MARK pre verejnoprávnu Českú televíziu, s postupom hlavy štátu skôr alebo úplne nesúhlasí celkove  44 percent občanov ČR, naopak polovica Čechov ho považuje za skôr alebo úplne správny.

Takmer 62 percent respondentov Zemanov postup neprekvapil, väčšina z nich by však preferovala predčasné voľby.

Podľa viac ako 70 percent oslovených sa Zeman svojim rozhodnutím usiluje o zavedenie poloprezidentského systému alebo minimálne o posilnenie vlastných právomocí. Iba necelá tretina ľudí si myslí opak.

Pokračovanie doterajšej koalície s novou premiérkou Miloslavou Němcovou by si pri tom želala iba pätina respondentov. I mnoho voličov Občianskej demokratickej strany (ODS) sa vyslovilo za predčasné voľby, ku ktorým by v súčasnej situácii inklinovalo 52 percent opýtaných.

Dve pätiny občanov ČR sa domnievajú, že Rusnokova vláda by mala skončiť okamžite po tom, čo nezíska dôveru v Poslaneckej snemovni, iba 17 percent respondentov prejavilo názor, že by mala doviesť krajinu do riadnych volieb.

Tri štvrtiny oslovených sa pri tom domnievajú, že úradnícka vláda dôveru nezíska. Dvadsaťosem percent ľudí sa vyjadrilo, že snemovňa síce Rusnokov kabinet nepodporí, ale rozpustí sa, až polovica zastáva rovnaký názor s tým, že sa snemovňa nerozpustí.

V reakcii na otázku, či nový kabinet pripraví návrh rozpočtu a presadí jeho prijatie, sa odpovede delia približne na polovicu. Asi 60 percent oslovených sa však vyjadrilo, že neočakáva od neho upokojenie situácie na českej politickej scéne.

Takmer 57 percent oslovených sa domnieva, že prezident svojím postupom neporušil parlamentné zvyklosti a postupoval v súlade s ústavou, 39 percent ho však za to kritizuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies