Zemana i Schwarzenberga podporuje množstvo osobností

NETKY.SK • 15 Január 2013, 07:40 • 2 min
Zemana i Schwarzenberga podporuje množstvo osobností

Zemana i Schwarzenberga podporuje množstvo osobností - Politika Obaja finalisti prezidentských volieb v ČR, dlhodobo favorizovaný expremiér Miloš Zeman i jeho prekvapujúci vyzývateľ a aktuálny favorit stávkových kancelárií Karel Schwarzenberg vsadia zrejm

slovakia

left justify in out

img

Obaja finalisti prezidentských volieb v ČR, dlhodobo favorizovaný expremiér Miloš Zeman i jeho prekvapujúci vyzývateľ a aktuálny favorit stávkových kancelárií Karel Schwarzenberg vsadia zrejme aj pred rozhodujúcim druhým kolom volieb na podporu významných osobností českého spoločenského a kultúrneho života.

Naznačujú to dnešné informácie internetových serverov Lidovky.cz a iDNES.cz.

Osobnosti, ktoré podporujú Miloša Zemana

Populárna speváčka Lucie Bílá, renomovaný režisér Filip Renč, herecká legenda Jiřina Bohdalová, kozmonaut, europoslanec KSČM Vladimír Remek, hudobník, textár, maliar František Ringo Čech, herci Martin Dejdar a Marek Vašut, niekdajší vicepremiér Valtr Komárek, či multiinštrumentalista Felix Slováček stoja pevne za Milošom Zemanom.
Lucie Bílá vo zdôvodnení svojho výberu tvrdí: Potrebujeme prezidenta, ktorý si je istý sám sebou, ktorý má názory a vie si ich obhájiť. Marekovi Vašutovi imponuje Zemanova schopnosť irónie a sebairónie, ako aj cit pre vynikajúcu pointu, Filipovi Renčovi zasa skutočnosť, že si na nič nehrá, nič nepredstiera a nesľubuje, čo nemôže splniť. "Zeman je len jeden! Zasluhuje podporu nielen moju, ale všetkých súdnych ľudí, ktorí chcú obnoviť budúcnosť tohto národa," vyhlásil Valtr Komárek, ktorý od roku 1984 šéfoval v Prognostickom ústave ČSAV, od januára 1990 i pracovisku Miloša Zemana.
Osobnosti, ktoré podporujú Karla Schwarzenberga
Oscarový režisér Miloš Forman, speváčka Marie Rottrová, pilier Divadla Járy Cimrmana, autor, herec a režisér Zdeněk Svěrák, spisovateľ Ivan Klíma, chirurg, bratislavský rodák Pavel Pafko, ďalší oscarový režisér Jiří Menzel, výtvarník David Černý, herec Petr Čtvrtníček alebo spevák Dan Bárta podporujú zasa Karla Schwarzenberga.
Miloš Forman verí, že sa práve jeho favoritovi podarí vrátiť krajine dôstojné a rešpektované miesto v politickej kultúre západnej Európy a celého sveta, Marie Rottrová vyzdvihuje Schwarzenbergov charakter a lásku ku krajine. Ivan Klíma vidí v ňom záruku slušnosti, poctivosti a veľkorysosti, Dan Bárta skúseného a dôveryhodného človeka, kým Jiří Menzel zdôrazňuje noblesu, ktorú má mať štátnik a ktorá ostatným českým politikom chýba.

Po zúžení okruhu uchádzačov o Pražský hrad z 11, neskôr deviatich na dvoch dostanú oba tábory výrazné posily.

Pre podporu Miloša Zemana sa tak rozhodla napríklad speváčka Helena Vondráčková, ktorá v prvom kole volieb dala svoj hlas Jane Bobošíkovej, Karla Schwarzenberga podporia kardiochirurg Jan Pirk, ktorý patril medzi stúpencov Jana Fischera, líder Strany zelených Ondřej Liška, ktorého favoritkou bola Táňa Fischerová i fotograf Jindřich Štreit, ktorý pôvodne podporoval Jiřího Dienstbiera.

Tvorca najúspešnejších českých filmov ostatných rokov Jan Hřebejk, ktorého meno sa spájalo aj s podporou Vladimíra Franza a Vladimíra Dlouhého, zdôvodnil výber svojho, ako povedal, skutočného favorita Karla Schwarzenberga stručne slovami: ""Budem radšej, keď bude prezidentom knieža než zeman. Súčasne však uviedol, že Karel Schwarzenberg nebude pokračovať v politike súčasného prezidenta ČR a nebude používať lož ako prostriedok politického boja. Je podľa Hřebejka rozumnejšou voľbou i pre nekomunistickú ľavicu, nie je pomstychtivý, ani vierolomný. Lepšie sa v čele krajiny historicky osvedčil kráľ Karel, ako generálny tajomník Miloš, ""dodal.

Strelec zlatého gólu československej futbalovej reprezentácie z európskeho šampionátu v Belehrade 1976 Antonín Panenka, ktorý už počas uplynulých dní volil Miloša Zemana, má pre svoj výber toto zdôvodnenie: "Vo futbale hrá veľmi dôležitú úlohu kapitán. Spravidla to býva najlepší hráč, mal by mať prirodzenú autoritu, vedieť povzbudiť tím, keď sa mu nedarí. Mal by vedieť pochváliť a byť ťahúňom. Šport a politika majú mnoho spoločného. Môj favorit, ktorý tieto vlastnosti má a má predpoklady byť dobrým kapitánom, je Miloš Zeman."
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona