Zeman získal podporu pre návrh byť mierotvorcom medzi Ruskom a Ukrajinou

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 18:43 • 2 min
Zeman získal podporu pre návrh byť mierotvorcom medzi Ruskom a Ukrajinou

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman chce zohrať úlohu mierotvorcu medzi Ruskom a Ukrajinou a získal pre to na pražskom summite Východného partnerstva podporu zúčastnených krajín. Rola mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou však závisí od záujmu oboch štátov, povedal Zeman. Oznámil tiež, že ešte túto jeseň by mohol odcestovať na návštevu Ruska - v prípade, že nastane deeskalácia konfliktu.

slovakia

left justify in out

Informácie dnes priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.
      

"Dohodli sme sa, že zvolíme formu, ktorej nebudeme hovoriť výzva, ale odporúčanie. Jednomyseľné odporúčanie Ruskej federácii, aby urobila mierové gesto a v záujme deeskalácie rusko-ukrajinského konfliktu stiahla svoje vojská z hraníc s Ukrajinou," citoval prezident Zeman zo záveru rokovania na summite.
      

Ukrajine odporúčajú zúčastnené krajiny decentralizáciu moci. "Na základe českej iniciatívy sme prijali vyhlásenie, v ktorom obom stranám tohto konfliktu ponúkame dobré služby, sprostredkovateľské služby v záujme deeskalácie konfliktu," vysvetlil Zeman. Inak podľa neho môže napätie medzi Ruskom a Ukrajinou prerásť až do rozsiahlych ozbrojených bojov s mnohými obeťami.
      

"Mediačná rola je podmienená želaním oboch strán. Ak si to nebude želať čo len jedna zo strán, tak k žiadnej mediácii samozrejme nedôjde," vyhlásil Zeman.
      

Do projektu Východného partnerstva sa v roku 2009 počas českého predsedníctva v Európskej únii zapojili Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko, Arménsko, Gruzínsko a Azerbajdžan. Cieľom je rozšíriť spoluprácu EÚ s týmito krajinami a ponúknuť im možnosť politicky a hospodársky sa zblížiť s úniou. Na summit do Prahy prišli prezidenti väčšiny účastníckych štátov a prezidenti Slovenska, Poľska, Maďarska, Rakúska a Litvy. Za EÚ sa zúčastnil eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle, pripomenul web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies