Zeman začne prijímať v stredu adeptov na ministrov, ako prvý príde Babiš

NETKY.SK • 21 Január 2014, 12:12 • 2 min
Zeman začne prijímať v stredu adeptov na ministrov, ako prvý príde Babiš

PRAHA - Prezident Českej republiky Miloš Zeman prijme ako prvého z adeptov na ministrov šéfa hnutia ANO Andreja Babiša, ktorý sa má v novej koaličnej vláde stať ministrom financií. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Pražský hrad zverejnil harmonogram iba na stredu. Počas dňa tam dorazí sedem potenciálnych ministrov, Babiš má prísť ako prvý - na 12.00 h. Posledného prijme prezident Antonína Prachařa, kandidáta na ministra dopravy, o 18.30 h. Designovaný premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v pondelok popoludní odovzdal prezidentovi zoznam navrhovaných členov nového koaličného kabinetu, ktorý budú tvoriť sociálni demokrati, hnutie ANO a strana KDU-ČSL. Sobotka vyhlásil, že sa neobáva, že by hlava štátu nechcela niektorého z kandidátov vymenovať. Dodal ešte, že sa s koaličnými partnermi dohodli, že budú na návrhu trvať - ten totiž zodpovedá výsledku októbrových predčasných volieb do Poslaneckej snemovne. Podľa Sobotku tento návrh umožní zostavenie kompetentnej vlády. Počas pondelkového stretnutia Sobotku a Zemana údajne prezident zopakoval, že chce vládu vymenovať do konca januára.

Ako už v pondelok povedal Novinkám.cz prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, návštevy adeptov na nových českých ministrov budú u Zemana pokračovať po strede aj v ďalších dňoch. Väčšinu kandidátov chce prezident prijať tento týždeň.

Schôdzky sú naplánované vždy na hodinu. Iba na podnikateľa slovenského pôvodu s českým občianstvom Babiša si prezident vyhradil hodinu a pol, v ktorej je podľa hovorcu zahrnutá aj krátka pauza. Po Babišovi príde postupne k Zemanovi Pavel Bělobrádek, Milan Chovanec, Martin Stropnický, Marian Jurečka, Svatopluk Němeček a Antonín Prachař.

Prezident Zeman tak bude mať možnosť konfrontovať svoje hlavné výhrady, o ktorých hovoril na tlačovej konferencii pred niekoľkými týždňami, priamo s dvoma adresátmi výčitiek - Milanom Chovancom a Martinom Stropnickým. Prvému z nich vyčítal titul z éry, keď sa na plzenskej právnickej fakulte falšovali diplomy, druhému nedostatočnú odbornosť pre zastávanie postu ministra obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies