Zeman: Z technického hľadiska by Česko mohlo prijať euro za dva-tri roky

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 07:42 • 2 min
Zeman: Z technického hľadiska by Česko mohlo prijať euro za dva-tri roky

PRAHA - Česká republika by z čisto technického hľadiska mohla prijať euro za dva až tri roky, tvrdí český prezident Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

V relácii Partie televízie Prima zopakoval, že Česko by sa malo snažiť o čo najrýchlejšie prijatie eura. Podľa novej programovej rezolúcie sociálnej demokracie by ČR mala euro prijať okolo roku 2020. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie.

 

Zeman uviedol, že Česko spĺňa tri potrebné maastrichtské kritériá: "Z čisto technického hľadiska by sme mohli euro prijať za dva až tri roky," povedal. Česká republika by však musela prejsť dvojročným prechodným obdobím, do ktorého sa krajina musí najskôr prihlásiť. "Čisto teoreticky by sme tu euro mohli mať za tri roky," uviedol prezident.

 

Podľa neho tomu ale bráni rozpor v koalícii. "ANO je voči euru skôr skeptické, sociálna demokracia skôr optimistická," poznamenala hlava štátu. Preto vstup Česka do eurozóny očakáva neskôr. Zeman pritom opätovne vyjadril ľútosť nad tým, že do eurozóny vstúpilo skôr Slovensko alebo pobaltské krajiny. Už predtým uviedol, že štáty ako Slovensko, Rakúsko alebo Nemecko preukázali, že euro ich ekonomiku neohrozuje a v minuloročnom prejave v Európskom parlamente vyhlásil, že Európa potrebuje spoločnú fiškálnu politiku.

 

Sociálna demokracia však chce spoločnú európsku menu prijať za päť rokov. "Vláda by mala vo svojej hospodárskej a rozpočtovej politike pokračovať v prípravách na prijatie spoločnej európskej meny v možnom termíne okolo roku 2020 tak, aby naša krajina zostala atraktívnou pre investície a znížilo sa riziko prudkých menových výkyvov," uviedla ČSSD v programovej rezolúcii, ktorú v sobotu 14. marca schválil jej zjazd.

 

Zeman nedávno potvrdil, že súčasného guvernéra Českej národnej banky (ČNB) Miroslava Singera nahradí svojim obľúbencom Jiřím Rusnokom. Prezident zrejme dúfa, že v Rusnokovi nájde spojenca aj v otázke prijatia eura. Člen bankovej rady ČNB Rusnok ale odhaduje, že Česko do roku 2020 do eurozóny nevstúpi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona