Zeman vzal Kellnera k čínskemu prezidentovi, potom sa vrátil lietadlom s PPF

NETKY.SK • 28 Október 2014, 12:45 • 2 min
Zeman vzal Kellnera k čínskemu prezidentovi, potom sa vrátil lietadlom s PPF

PEKING - Český prezident Miloš Zeman bol v pondelok na návšteve u čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga spolu s najbohatším Čechom Petrom Kellnerom. Do vlasti sa Zeman nevrátil vládnym špeciálom, ale súkromným lietadlom prenajatým spoločnosťou PPF, ktorú miliardár Kellner ovláda. Informoval o tom dnes spravodajský server Lidovky.cz.

slovakia

left justify in out

Hovorca PPF potvrdil Lidovkám, že väčšinový akcionár spoločnosti Kellner sa zúčastnil s českým prezidentom prijatia u čínskeho prezidenta. Hovorca to odôvodnil rešpektom k čínskej tradícii, keď sa najvyšší predstavitelia významných investorov v krajine zúčastňujú podobných akcií.

 

Zeman potom pri návrate do ČR nevyužil vládnu letku, ale cestoval lietadlom, ktoré si prenajali spoločnosti PPF a J&T. Podľa denníka Lidové noviny išlo o stroj Bombardier spoločnosti Vista Jet, ktorý je určený pre malé skupiny pasažierov.

 

V lietadle sa ešte viezol napríklad Dušan Palcr z J&T a traja alebo štyria členovia prezidentovho sprievodu.

 

Dôvodom pre nevyužitie vládneho špeciálu pri návrate bolo časové hľadisko - Zeman sa ponáhľal na dnešné oslavy 96. výročia vzniku Československa, v rámci ktorých mal vymenovať nových generálov. S lietadlom spoločnosti PPF mohol na rozdiel do vládneho špeciálu letieť bez medzipristátia a pricestovať domov skôr o dve hodiny, vysvetlil Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

 

Zástupcovia PPF a J&T sa zúčastnili Zemanovej oficiálnej návštevy Číny ako súčasť podnikateľského sprievodu, dodal hovorca Ovčáček.

 

Zeman dorazil do Česka dnes po polnoci, informoval hovorca, ktorého citovali Lidovky.cz.

 

PPF má v Číne obchodné záujmy - jej firma Home Credit ponúka Číňanom úvery. O Kellnerovej účasti na návšteve sa dosiaľ len špekulovalo.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies