Zeman vymenuje Sobotku za premiéra v piatok 17. januára

NETKY.SK • 10 Január 2014, 14:14 • 2 min
Zeman vymenuje Sobotku za premiéra v piatok 17. januára

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa dnes v priamom televíznom prenose z Pražského hradu vyjadril, že predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku oficiálne vymenuje za premiéra o týždeň v piatok 17. januára o 15.00 h, týždeň po podpise koaličnej zmluvy. Pripomenul, že Sobotka splnil jeho podmienku a zabezpečil si v Poslaneckej snemovni dostatočnú väčšinu pre svoju vládu.

slovakia

left justify in out

Prezident povedal, že kritériom na vymenovanie ministrov nemôžu byť osobné sympatie či antipatie ku kandidátom a poprel, že k ministerskej nominácii Mariana Jurečku (KDU-ČSL) by mal výhrady. Svoje výhrady ku kandidátom konkretizoval bez toho, že by spomenul ich mená.

Povedal, že výhrady má ku kandidátovi, ktorý má nulovú prax spojenú s činnosťou rezortu, keďže Česká republika ako jediná krajina Európskej únie zatiaľ nemá zákon o štátnej službe a ministrovu činnosť preto nebudú strážiť odborníci vo funkciách námestníka ministra či štátneho tajomníka, ale politickí nominanti.

Výhrady má aj ku kandidátovi, ktorý vysokú školu získal "pochybným spôsobom", za deväť mesiacov na zdiskreditovanej právnickej fakulte v Plzni. Prezident sa ďalej opýtal, či nie je bezpečnostné riziko pre českú vládu, ak bude jej členom človek, ktorý požiadal Národný bezpečnostný úrad o bezpečnostnú previerku a nedostal ju.

Vyjadril tiež pochybnosti, či je možné zlúčiť funkciu ministra s funkciou volebného lídra strany pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu. 

Za najzložitejší problém - v súvislosti s lustračným zákonom - označil Zeman adepta na ministra financií. Zdôraznil, že si praje, aby túto funkciu zastával predseda druhej najsilnejšej strany, aby mohol splniť svoje predvolebné sľuby o nezvyšovaní daní a stabilizácii štátneho rozpočtu znížením nákladov štátu. 

Povedal, že v novej verzii zákona o štátnej službe, ktorým sa bude Poslanecká snemovňa zaoberať na mimoriadnom zasadnutí 21. januára, by sa už požiadavka na lustráciu ministrov nemala nachádzať.  Prezident na otázku novinárov, či napriek svojim výhradám navrhnutú vládu vymenuje, povedal, že "je možné diskutovať o alternatívach". 

V závere povedal, že Česko by malo mať novú vládu do konca januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies