Zeman vymenuje Rusnokov úradnícky kabinet

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 06:26 • 2 min
Zeman vymenuje Rusnokov úradnícky kabinet

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman by mal v stredu vymenovať úradnícku vládu pod vedením niekdajšieho ministra financií Jiřího Rusnoka, ktorého poveril jej zostavením po júnovej rezignácií premiéra Petra Nečasa.

slovakia

left justify in out

Zoznam nových ministrov bol známy už v pondelok, pričom podľa spravodajského portálu iDNES.cz ide o kabinet s druhým najvyšším vekovým priemerom v histórii samostatného Česka. Vo vláde by mal pôsobiť aj bývalý šéf českého štatistického úradu a neúspešný uchádzač o post prezidenta Jan Fischer, ktorý bol v období od apríla 2009 do júla 2010 úradníckym premiérom. Po vymenovaní do funkcie podpredsedu a ministra financií bude podľa iDNES.cz jedným zo štyroch členov kabinetu pôsobiacich za bývalého režimu v Komunistickej strane Československa. Jedinou ženou na zozname je bývalá podpredsedníčka Českej strany sociálnodemokratickej Marie Benešová nominovaná do funkcie ministerky spravodlivosti.

Zeman pred dvoma týždňami poveril zostavením vlády Rusnoka napriek záujmu Nečasovej Občianskej demokratickej strany dosadiť namiesto neho predsedníčku dolnej komory parlamentu Miroslavu Němcovú a snahám opozície presadiť predčasné voľby. Podľa prezidenta je totiž vláda odborníkov zárukou objasnenia škandálov zadržanej šéfky Nečasovho úradu Jany Nagyovej. Rusnok bude mať po vymenovaní 30 dní na to, aby požiadal parlament o vyslovenie dôvery. Či sa tak naozaj stane, je však zatiaľ neisté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies