Zeman vymenoval vládu 95 dní po voľbách

NETKY.SK • 29 Január 2014, 14:21 • 2 min
Zeman vymenoval vládu 95 dní po voľbách

PRAHA - Deväťdesiatpäť dní po predčasných voľbách vymenoval dnes český prezident Miloš Zeman na Pražskom hrade novú koaličnú vládu Bohuslava Sobotku. Žiadny iný kabinet na tento moment nečakal tak dlho, uviedli zhodné české médiá.

slovakia

left justify in out

O 13.00 h sa ministri najprv zišli v Hrzánskom paláci na prípitok, potom ich autobus odviezol na Hrad, kde ich prezident v Trónnej sále menoval. Sobotkova vláda bude mať 30 dní na to, aby získala dôveru v Poslaneckej snemovni. ČSSD, ANO a KDU-ČSL majú v dolnej komore parlamentu 111 z 200 hlasov. Na získanie dôvery postačuje nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Okamžite po vymenovaní sa vláda zíde po 15.00 h na prvom rokovaní, na ktorom by mala zaoberať okrem iného prípravou legislatívneho plánu a programového vyhlásenia. Ministri by sa mohli dohodnúť aj na tom, kedy požiadajú snemovňu o dôveru. Koaličná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL je v poradí trinástou v dejinách samostatnej Českej republiky a Sobotka je jedenástym premiérom, keďže Václav Klaus a Mirek Topolánek stáli v čele dvoch vlád, napísal server iDNES.cz.

Nový kabinet má 17 členov a sú v ňom tri ženy: osem za ČSSD, šesť za hnutia ANO a troch za KDU-ČSL. Strieda "prezidentskú vládu" Jiřího Rusnoka, ktorá bol pri moci od polovice júla, z toho väčšinu času v demisii, pretože nezískala dôveru parlamentu a Zeman ju menoval bez predchádzajúcej dohody s politickými stranami.

Sobotka ako predseda víťaznej strany volieb - sociálnej demokracie, musela uzavrieť koalíciu s hnutím ANO slovenského podnikateľa Andreja Babiša, proti ktorému sa ČSSD v kampani ostro vymedzovala, a s ľudovcami, ktorí sa do Poslaneckej snemovne vrátili po troch rokoch. Sobotka po voľbách prečkal aj pokus o svoje zosadenie z čela ČSSD.

Problém s chýbajúcim čistým lustračnom osvedčením Babiša, ktorého Ústav pamäti národa (ÚPN) na Slovensku vedie ako spolupracovníka ŠtB pred novembrom 1989, vyriešila koalícia tým, že súhlasila so Zemanovou podmienkou a v januári prerokovala v snemovni v prvom čítaní novelu služobného zákona.

Už vo štvrtok čaká Babiša cesta do Bratislavy, kde okrem stretnutia so slovenskými ministrami zamieri aj na súd, ktorý rieši jeho spor s ÚPN, pripomenul server iDNES.CZ. Babiš sa súdi preto, že odmieta podpis vedomej spolupráce s tajnou políciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona