Zeman vymenoval Rusnokovu úradnícku vládu

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 11:56 • 2 min
Zeman vymenoval Rusnokovu úradnícku vládu

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v stredu vymenoval úradnícku vládu pod vedením niekdajšieho ministra financií Jiřího Rusnoka, ktorého poveril jej zostavením po júnovej rezignácií premiéra Petra Nečasa.

slovakia

left justify in out

Zoznam nových ministrov bol známy už v pondelok, pričom podľa spravodajského portálu iDNES.cz ide o kabinet s druhým najvyšším vekovým priemerom v histórii samostatného Česka. Ministri prišli na Pražský hrad spoločne autobusom. Vláda nastupuje bez zaistenej podpory politických strán, Poslaneckú snemovňu musí o dôveru požiadať do tridsiatich dní.

"Chcel by som vám poďakovať za odvahu, s ktorou ste do vlády vstúpili," povedal prezident Zeman novým ministrom potom, čo zložili sľub. "Nenechajte sa otráviť kritikou závistlivých hlupákov," poprial členom vlády. Podľa vlastných slov od novej vlády očakáva predovšetkým to, že zabráni politickým tlakom na prebiehajúce policajné vyšetrovanie. 

V pätnásťčlennej úradníckej vláde sú aj ľudia, ktorí majú blízko k prezidentovi Zemanovi. Jedinou ženou na zozname je bývalá podpredsedníčka Českej strany sociálnodemokratickej Marie Benešová nominovaná do funkcie ministerky spravodlivosti, bývalý minister a poslanec za ČSSD Martin Pecina bude vicepremiérom a ministrom vnútra. Bývalý premiér Jan Fischer bude zastávať post vicepremiéra a šéfa rezortu financií. Jediným ministrom, ktorý zostal z Nečasovho kabinetu, je šéf obrany Vlastimil Picek. 

Zeman pred dvoma týždňami poveril zostavením vlády Rusnoka napriek záujmu Nečasovej Občianskej demokratickej strany dosadiť namiesto neho predsedníčku dolnej komory parlamentu Miroslavu Němcovú a snahám opozície presadiť predčasné voľby. Podľa prezidenta je totiž vláda odborníkov zárukou objasnenia škandálov zadržanej šéfky Nečasovho úradu Jany Nagyovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies