Zeman vyjadril solidaritu s Poľskom, vadia mu pokusy o rozvrat V4

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 18:43 • 2 min
Zeman vyjadril solidaritu s Poľskom, vadia mu  pokusy o rozvrat V4

VARŠAVA - Český prezident Miloš Zeman označil svoju návštevu Varšavy i piatkovú cestu do Bielovežského pralesa za vyjadrenie solidarity s Poľskom, pokiaľ ide o suverenitu nad prírodnými zdrojmi. Informoval o tom Český rozhlas, ktorý zároveň pripomenul, že Súdny dvor EÚ (ECJ) v apríli rozhodol, že Poľsko ťažbou dreva v tomto chránenom pralese porušilo zákon EÚ.

slovakia

left justify in out

Zeman je od stredy na trojdňovej návšteve Poľska, pričom v piatok dopoludnia má vycestovať priamo do Bielovežského pralesa, kde navštívi rezerváciu zubrov. So svojim poľským náprotivkom Andrzejom Dudom na štvrtkovom stretnutí preberal rozpočet EÚ, projekt takzvaného Trojmoria aj spoluprácu v rámci V4. Tá má podľa Zemana tvoriť nedeliteľnú jednotku v rámci EÚ.

 

"Existujú pokusy rozvrátiť Vyšehrad a vnútiť mu vôľu Európskej komisie v niektorých veciach, ktoré narušujú princíp subsidiarity, teda právo krajiny rozhodovať o svojich vnútorných záležitostiach," povedal Zeman na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s Dudom. V tejto súvislosti spomenul zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi - napríklad s lesmi, čím odkazoval na spor Poľska s EK o ťažbe v Bielovežskom pralese.

 

Súdny dvor EÚ (ECJ) dal v apríli za pravdu EK v tom, že rozhodnutie poľských úradov o výrube bolo porušením povinností, ktoré má táto krajina na základe dvoch smerníc týkajúcich sa ochrany životného prostredia - smernice o biotopoch a smernice o ochrane vtáctva. Podľa správy poľských ekológov sa z pralesa vyviezlo na 3000 nákladných áut naplnených najcennejšími stromami staršími ako sto rokov a vlani sa vyťažil štvornásobok ročnej ťažby dreva. Poľská vláda výrub obhajovala potrebou ochrany lesa pred lykožrútom. Podľa jej tvrdení sa rúbali len napadnuté smreky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies