Zeman v Pekingu: Česko uznáva celistvosť Číny, vrátane Tibetu a Taiwanu

NETKY.SK • 27 Október 2014, 14:15 • 2 min
Zeman v Pekingu: Česko uznáva celistvosť Číny, vrátane Tibetu a Taiwanu

PRAHA/PEKING - Český prezident Miloš Zeman dnes na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu potvrdil, že Česká republika uznáva územnú celistvosť Číny vrátane Tibetu a Taiwanu. Zeman tiež vyhlásil, že ČR sa nemieni miešať do vnútorných záležitostí Číny, a vyjadril nádej v zjednotenie Taiwanu s pevninskou Čínou.

slovakia

left justify in out

Informácie zo Zemanovej oficiálnej návštevy priniesol spravodajský portál Novinky.cz.
     

S ostrovným štátom Taiwan, ktorý sa osamostatnil v roku 1949, neudržuje Česká republika diplomatické styky. 
     

Ohľadne Tibetu sa česká vláda počas návštevy ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka v Pekingu zaviazala, že nebude podporovať jeho nezávislosť v akejkoľvek podobe a že uznáva územnú celistvosť Číny. Vládu však za to kritizovali české organizácie na ochranu ľudských práv a opozícia. Zeman v Číne povedal, že ČR neuznáva tibetskú exilovú vládu. 
     

Tibet si Čína násilne anektovala v 50. rokoch minulého storočia a v súčasnosti má autonómny štatút.
     

Zeman sa počas návštevy stretol aj s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom a naplánovanú má štátnu večer s prezidentom, napísal web Novinky.cz.
     

V čínskej metropole mali českí zástupcovia s čínskymi partnermi podpísať takisto niekoľko zmlúv, ktoré sa týkajú napríklad prípravy animovanej rozprávky Krtko a panda, teda nových príbehov o legendárnej kreslenej postavičke krtka od českého tvorcu Zdenka Milera (zomrel v roku 2011). 
     

Objavili sa aj špekulácie o predaji časti spoločnosti J&T. Podľa portálu iDNES.cz skupina J&T pri príležitosti Zemanovej cesty do Číny uzatvorila zmluvu o strategickej spolupráci s čínskou spoločnosťou CEFC, ktorá je šiestou najväčšou spoločnosťou v súkromných rukách v Číne a jednou z najväčších korporácií na svete. Obsahom jej činnosti je napríklad finančníctvo, energetika alebo infraštruktúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies