Zeman: Turecko by nemalo byť členom EÚ, správa sa ako spojenec Islamského štátu

NETKY.SK • 9 December 2015, 17:53 • 2 min
Zeman: Turecko by nemalo byť členom EÚ, správa sa ako spojenec Islamského štátu

PRAHA - Turecko by nemalo byť členom Európskej únie, uviedol dnes český prezident Miloš Zeman. Vyjadrenie zaznelo v posledný deň prezidentovej návštevy Ústeckého kraja pri besede s občanmi v meste Kadaň.

slovakia

left justify in out

"Turecko je síce členom NATO, ale niekedy sa správa skôr ako spojenec Islamského štátu (IS)," povedal Zeman. Nepriamo tak pripomenul vyjadrenia Ruska, ktoré po novembrovom zostrelení svojho lietadla tureckou armádou označilo Turecko za hlavného odberateľa ropy od Islamského štátu, čo turecký prezident Erdogan vzápätí označil za ohováranie.

 

Toto ale podľa Zemana nie je pravý dôvod jeho názoru, že by sa Turecko súčasťou Európskej únie stať nemalo. "Nechcem komentovať tvrdenia, že (Turecko) odoberá ropu od Islamského štátu, ktorý ju ťaží na sýrskych náleziskách a tým spolufinancuje IS. Turecko nemá rado Kurdov, ktorí v Sýrii a Iraku bojujú proti IS, a to je dôvod, prečo na Turecko hľadieť s opatrnosťou," povedal Zeman, pričom dodal, že turecký veľvyslanec na jeho slová zareaguje zaslaním protestnej nóty.

 

Európska únia a Turecko sa dohodli, že oživia prístupové rozhovory Ankary s EÚ výmenou za spoluprácu Turecka s cieľom zastaviť prílev migrantov do Európy. EÚ sa zaviazala poskytnúť Turecku pomoc vo výške troch miliárd eur na zabezpečenie ubytovania pre sýrskych utečencov na sýrskom území.

 

"EÚ chce Turecku poskytnúť tri miliardy eur na zadržanie utečencov, z toho 700 miliónov korún približne (26 miliónov eur) zaplatí ČR. Pripomína mi to, keď sa pred rozpadom rímskej ríše platil tribút barbarom, aby nelúpili na ich území," povedal podľa iDNES.cz český prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies