Zeman: Terezín je varovanie pred nenávisťou, teraz hrozí tá náboženská

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 14:01 • 2 min
Zeman: Terezín je varovanie pred nenávisťou, teraz hrozí tá náboženská

TEREZÍN - Každoročná tryzna za obete nacizmu sa dnes konala na Národnom cintoríne v Terezíne.

slovakia

left justify in out

Okrem českého prezidenta Miloša Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku sa jej zúčastnili ministri, zákonodarcovia, ale aj stovky občanov, informovali české médiá.

 

Prezident Zeman vystúpil s prejavom, v ktorom podľa webu iDNES.cz vyhlásil, že niekdajší nacistami zriadený terezínsky koncentračný tábor je varovaním pred nenávisťou. Rasovú a triednu nenávisť môže podľa Zemana teraz vystriedať nenávisť náboženská vo forme radikálneho islamu. Narážal predovšetkým na agresívne ťaženie tzv. Islamského štátu, ktorý kontroluje rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, kde vraždí civilistov a na obsadenom území nastolil diktatúru teroru.

 

Zeman podotkol, že najväčším spojencom nenávisti je ľahostajnosť. "Nemci možno začali rozmýšľať v roku 1944, keď už bolo neskoro. My by sme mali premýšľať a zbaviť sa ľahostajnosti už teraz," vyhlásil.

 

Náboženská nenávisť podľa neho delí ľudí na skupinu veriacich a skupinu neveriacich, kam patria aj tí, ktorí vyznávajú inú vieru ako ideológovia Islamského štátu. "Aký je rozdiel medzi upaľovaním človeka v železnej klietke alebo odrezávaním hláv koptských kresťanov zaživa a plynovými komorami?" spýtal sa Zeman.

 

Na mysli mal vraždu jordánskeho pilota, ktorého po zostrelení jeho lietadla zajali islamisti z IS. Tí ho upálili v železnej klietke a z vraždy nakrútili propagandistický klip. Pilot však bol paradoxne - tak ako bojovníci IS - sunnitský moslim.

 

Na záver svojho prejavu - nie prvýkrát - vyzval Zeman na údery proti islamistom. "Prial by som si, aby sme našli odvahu zbaviť sa ľahostajnosti a strachu a nehovoriť, že u nás ešte o nič nejde (...) Chcel by som vyzvať na aktívnu obrannú akciu proti základniam teroristického Islamského štátu a jeho pobočiek, kde sa možno už dnes cvičia tí, ktorí môžu napadnúť teroristickými útokmi našu krajinu. Chcel by som vyzvať, aby sme práve pri uctení pamiatky mŕtvych z Terezína nedopustili ďalších mŕtvych, ďalšie obete. Aby sme už nikdy nedopustili nový Terezín," povedal prezident ČR.

 

Do Terezína zavliekli nacisti v rokoch 1941-45 okolo 155.000 židov z celej Európy, pričom asi 117.000 sa nedožilo oslobodenia. Väznicou gestapa v Malej pevnosti prešlo 32.000 mužov a žien, 2600 ich v Terezíne zahynulo. Od roku 1947 ich pamiatku pripomína Pamätník národného utrpenia, neskôr premenovaný na Pamätník Terezín.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies