Zeman si neplní ústavné povinnosti, vyhlásil Schwarzenberg

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 17:00 • 2 min
Zeman si neplní ústavné povinnosti, vyhlásil Schwarzenberg

PRAHA - Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v súvislosti so zablokovaním vymenovania veľvyslancov dnes obvinil prezidenta Miloša Zemana, že si neplní ústavné povinnosti. Šéf diplomacie to povedal v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca.

slovakia

left justify in out

"Veľvyslancov vymenováva vláda na návrh ministerstva zahraničných vecí," uviedol Schwarzenberg. Dodal, že prezident má vymenovanie nových veľvyslancov len "posvätiť", ale Zeman si nárokuje právo veľvyslancov vyberať. "Tu je ťažko dosiahnuteľný kompromis," poznamenal minister, ktorého citoval český spravodajský portál Novinky.cz.

K jednotlivým navrhovaným kandidátom na veľvyslanecké posty sa šéf diplomacie nechcel vyjadrovať. Nekomentoval ani to, či bude bývalý kozmonaut a europoslanec za KSČM Vladimír Remek ambasádorom v Rusku. Politik len uviedol, že vie o lepšom kandidátovi, ale nechcel ho menovať.

Spory okolo vymenovania diplomatov podľa Schwarzenberga neochromujú zahraničnú politiku, ale sťažujú ju. Obraz Českej republiky vo svete sa výrazne nezlepšuje, upozornil minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies