Zeman sa obráti na ústavný súd, chce vedieť, či musí vždy odvolať ministra

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 17:43 • 2 min
Zeman sa obráti na ústavný súd, chce vedieť, či musí vždy odvolať ministra

LIBEREC/PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa obráti na ústavný súd so žiadosťou o výklad, či je hlava štátu povinná odvolať ministra za akýchkoľvek okolností, ak o to požiada predseda vlády. Najvyšší český predstaviteľ to uviedol dnes na tlačovej konferencii na záver návštevy Libereckého kraja s tým, že verdikt Ústavného súdu ČR je pripravený rešpektovať.

slovakia

left justify in out

Podľa Zemana sa právne názory na jeho postup v prípade navrhovaného odvolania vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša líšia. Hlava štátu si preto chce počkať na výklad členov ústavného súdu.

 

Navyše prezident podčiarkol, že ministra z čela tak dôležitého rezortu, akým sú financie, nemožno odvolať bez toho, aby bol známy jeho nástupca.

 

Miloš Zeman poprel úvahy o jeho mocenskom pakte s Andrejom Babišom tvrdiac, že najmenej dvakrát s ním nesúhlasil a preto o žiadnom pakte nemôže byť ani reči.

 

"Mocenské pakty sa opierajú o trvalú názorovú zhodu," zdôraznil a dodal, že preto neuzavrel takéto spojenectvo ani s vicepremiérom, ani s premiérom Bohuslavom Sobotkom.

 

Za "patologickú spodinu českej spoločnosti" označil prezident demonštrantov, ktorí v stredu vyšli do ulíc, aby dali vo viacerých mestách ČR najavo svoj nesúhlas so škandálmi okolo Andreja Babiša i so Zemanovým prístupom k riešeniu vládnej krízy. Súčasne sa odmietol s nimi stretnúť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies