Zeman sa musí ospravedlniť moslimom za svoje vyjadrenia

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 07:27 • 2 min
Zeman sa musí ospravedlniť moslimom za svoje vyjadrenia

PRAHA - Organizácia islamskej spolupráce (OIC) žiada ospravedlnenie od českého prezidenta Miloša Zemana za jeho nedávne výroky. Koncom mája na oslavách izraelského dňa nezávislosti vyjadril svoj názor na útok v židovskom múzeu v centre Bruselu. Podľa Zemanových slov je vinníkom násilných útokov islamská ideológia.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná organizácia teraz žiada za tento výrok ospravedlnenie miliónom moslimom po celom svete. OIC už rozposlala vyhlásenie so žiadosťou, ktoré dostali aj niektoré české vládne úrady a prezidentská kancelária. Uviedol to v pondelok spravodajský portál Novinky.cz.
      

"Moslimskí fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých kresťanských dievčat. A v májovej Európe sa v srdci Európskej únie nedávno odohral odporný atentát v židovskom múzeu v Bruseli," povedal vtedy český prezident v prejave.
      

"Nenechám sa upokojiť vyhláseniami, že ide len o malé okrajové skupiny - naopak, myslím si, že táto xenofóbia a tento povedzme rasizmus alebo antisemitizmus vyplýva zo samotnej podstaty ideológie, o ktorú sa tieto fanatické skupiny opierajú," dodal prezident.
      

Generálny tajomník OIC Ijád Amín Madání vyjadril sklamanie nad Zemanovými výrokmi. Neodlišujú sa však podľa neho od Zemanových predchádzajúcich vyhlásení na adresu islamu: raz údajne Zeman prirovnal "veriacich v Korán k antisemitom a rasistickým nacistom" a povedal tiež, že "nepriateľom je anticivilizácia, ktorá sa šíri od severnej Afriky po Indonéziu, kde žijú dve miliardy ľudí".
      

Všetky tieto vyhlásenia podľa Madáního poukazujú na prezidentov nedostatok vedomostí a na nepochopenie islamu, ale zároveň ignorujú historické fakty, že antisemitizmus a rasizmus sú európske javy. "Nemajú korene v islame, ani v náboženstve, ani v histórii, ani v civilizácii. K holokaustu nedošlo v oblasti od severnej Afriky po Indonéziu," zdôraznil Madání.
      

Vyjadrenia českého prezidenta sú podľa OIC nezodpovedné a pomáhajú podnecovať k nenávisti a násiliu proti moslimom kvôli ich viere. Sú tiež "v rozpore s celosvetovým úsilím posilňovať dialóg medzi civilizáciami, kultúrami a náboženstvami s cieľom podporiť multikulturalizmus, porozumenie a mier", uviedla OIC. 
      

Organizácia sídli v saudskoarabskej Džidde, pripomenul web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies