Zeman: Putin ma uistil, že invázia na východ Ukrajiny nehrozí

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 15:17 • 2 min
Zeman: Putin ma uistil, že invázia na východ Ukrajiny nehrozí

PRAHA - Ruský prezident Vladimir Putin uistil svojho českého kolegu Miloša Zemana, že Rusko nebude vojensky zasahovať na Ukrajine. Zeman to povedal po návrate z Moskvy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Práve o to opiera svoj názor, že by sankcie Európskej únie voči Rusku v dohľadnej dobe mohli skončiť. „Prezident Putin ma uistil, že invázia na východ Ukrajiny nehrozí,“ povedal iDNES.cz Zeman. Ďalším dôvodom, prečo protiruské sankcie padnú, je podľa Zemana silnejúci odpor proti nim. Český prezident cez víkend ruským médiám povedal, že podľa neho sankcie padnú do konca roku.

 

Proti tomu, že by protiruské sankcie mohli byť ešte tento rok stiahnuté, sa v pondelok ohradil český premiér Bohuslav Sobotka. Sankcie, ktoré prijala Európska únia, sú úzko prepojené s minskými dohodami a minské dohody zatiaľ plnené nie sú, podotkol Sobotka. Zeman však nevidí zásadný rozpor medzi jeho a premiérovými tvrdeniami. „Je to odhad proti odhadu," povedal. 

 

Putin v sobotu v Kremli privítal Zemana, s ktorým sa bilaterálne stretol v rámci osláv 70. výročia porážky nacistického Nemecka ako s jediným spomedzi lídrov EÚ. Potvrdili tak dobré vzájomné vzťahy v období, keď si väčšina európskych partnerov udržiava od Moskvy odstup v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Na stretnutí vyjadril presvedčenie, že sankcie uvalené dvadsaťosmičkou na Rusko za pričlenenie Krymu a podporovanie východoukrajinských separatistov sú len "krátkodobé" a pripomenul, že proti nim "verejne protestoval". Zeman už dávnejšie označil sankcie za nezmyselné a spochybnil tvrdenia NATO a západných vlád, že do bojov na východe Ukrajiny sa zapájajú ruskí vojaci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona