Zeman pripustil, že ďalšie vlády by mohli zostaviť Sobotka a Němcová

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 10:40 • 2 min
Zeman pripustil, že ďalšie vlády by mohli zostaviť Sobotka a Němcová

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman poskytol denníku Právo rozhovor, v ktorom hovoril o stredajšom vymenovaní "vlády odborníkov" Jiřího Rusnoka, a povedal, že by ju ČSSD mala v hlasovaní o dôvere podporiť.

slovakia

left justify in out

Súčasne však pripustil, že doterajšia vládna koalícia so 101 podpismi poslancov by mohla dostať šancu zostaviť vládu, podobne ako predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Prezident však dúfa, že Rusnokova vláda dôveru získa a ďalší pokus o zostavenie vlády nebude potrebný, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Na otázku o kritike porušovania ústavných zvyklostí prezident odpovedal, že "pojem ústavné zvyklosti je úplne idiotský, pretože keby to boli naozaj ústavné zvyklosti, boli by... zakotvené v ústave. Sú to iba zvyklosti... a prezident má, samozrejme, sväté právo meniť" ich, citoval Zemana server iDNES.cz.

Prezident by uvítal, keby ČSSD podporila Rusnokovu vládu a tá by vládla až do riadnych volieb, pretože ak by ju zostavovala ona po neschválení Rusnokovej vlády, zrejme by nezískala dôveru parlamentu a šancu zostaviť vládu by dostala podľa ústavy predsedníčka Poslaneckej snemovne, kandidátka bývalej vládnej koalície Miroslava Němcová.

Sily v Poslaneckej snemovni sú podľa neho rozdelené približne rovnomerne a krehká väčšina bývalej vládnej koalície, ktorá operuje 101 hlasmi a dožaduje sa pokusu o zostavenie vlády, sa môže rýchlo zosypať, povedal Zeman denníku Právo.

Zeman v rozhovore uviedol, že nie je masochista, aby mal vládu zloženú zo svojich nepriateľov, ale tiež nie je pravda, že sú v nej iba jeho priatelia. Jan Fischer podľa jeho slov nie je jeho kamarát, naopak, bol to jeho protikandidát v prezidentských voľbách a na rýchlom splatení jeho dlžôb z kampane Zeman nevidí nič zlé. Navyše, bol až druhým osloveným s ponukou na kreslo ministra financií.

Prezident denník Právo informoval, že začiatkom augusta bude týždeň dovolenkovať na Vysočine, 7. augusta vymenuje predsedu a podpredsedu Ústavného súdu a 8. augusta vystúpi v Poslaneckej snemovni pred hlasovaním o vyslovení dôvery Rusnokovej vláde.

V žiadnom prípade však nevystúpi v Poslaneckej snemovni 17. júla, keď bude snemovňa hlasovať o svojom rozpustení. Považuje to za vnútornú záležitosť parlamentu, do ktorej by prezident nemal zasahovať, citovali ho Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona